12.03.2018

Інвалютні обмеження: чергова порція послаблень від Нацбанку

Постанова НБУ від 01.03.18 р. № 19 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

Постановою, що коментується, Нацбанк пом’якшив адміністративні обмеження, що регулюють грошово-кредитний та валютний ринки України.

1. Розширено перелік випадків дострокового повернення кредитів нерезидентам. Це можна робити також у випадку, якщо загальна сума такого дострокового погашення за кредитними договорами, що обслуговуються в межах одного уповноваженого банку, не перевищує протягом календарного місяця 2 млн доларів США.

2. Дозволено виплачувати засновкові — нерезиденту інвалюті дивіденди за 2017 рік. Виплачувати нерезидентам дивіденди за корпоративними правами/акціями можна за періоди до 2017 року (включно). Раніше такі виплати можна було провести тільки за 2016 рік та попередні роки.

Одночасно з цим збільшено і розмір суми, яку можна виплатити у вигляді дивідендів засновникам-нерезидентам. Відтепер українські компанії можуть сплачувати іноземним інвесторам дивіденди в інвалюті на суму до 7 млн доларів США на місяць незалежно від періоду, за який нараховано ці дивіденди. До цього такий граничний розмір був менший і коливався відповідно до періоду виплати. Так, за 2014 — 2016 роки можна було виплатити до 5 млн доларів США на місяць, а за період до 2013 р. включно — не більше 2 млн доларів США на місяць.

3. Розширено перелік випадків, на які не поширюється обов’язковий продаж інвалюти. Не підлягаю обов’язковому продажу валюта, яка надійшла за кредитом/позикою, резиденту від нерезидента виключно для виконання власних боргових зобов’язань в інвалюті за іншим кредитним договором.

Постанова, що коментується чинна з 03.03.18 р.