12.03.2018

Z-звіт нульовий або несвоєчасний — підстава для фактичної перевірки

Лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 14.02.18 р. № 615/ІПК/08-01-14-07-13

У контролерів запитали: чи може несвоєчасна передача контрольно-звітної інформації (Z-звіту) або передача її з нульовими показниками бути причиною для проведення фактичної перевірки?

Їх відповідь — «так». Аналогічний висновок є в категорії 136.05 ЗІР ДФСУ.

Фіскали аргументують свою позицію так.

Контрольно-звітна інформація — це інформація, яку необхідно передавати до органів податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв’язку відповідно до п. 7 ст. 3 Закону про РРО. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, зобов’язані:

• подавати звітність, пов’язану із застосуванням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного місяця (у разі, якщо не передбачено подання інформації дротовими/бездротовими каналами зв’язку);

• подавати дротовими/бездротовими каналами зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО (п. 7 ст. 3 Закону про РРО).

Фактична перевірка (перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником діяльності) може проводитися за наявності хоча б однієї з підстав, перелічених у п.п. 80.2.4 ПКУ. Зокрема, у разі неподання в установлений строк звітності про використання РРО, РК та КОРО, подання її із нульовими показниками (п.п. 80.2.4 ПКУ).

Отже, якщо подаєте нульові Z-звіти або взагалі забули включити РРО (він не передає Z-звіти автоматично), то будьте готові до несподіваного візиту контролерів.