12.03.2018

Чи подавати ф. № 20-ОПП при передачі нерухомості в оренду

Чи подає суб’єкт господарювання — власник нерухомого майна повідомлення за ф. № 20-ОПП у разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів)?

Платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючим органам про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (п. 63.3 ПКУ).

Податківці переконані, що у разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна або його частини повідомлення за ф. № 20-ОПП подається до контролюючих органів, як орендодавцем, так і орендарем. Порядок та строки подачі визначені у п.п. 8.3 — 8.5 розділу VIII Порядку обліку платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588.

Кожному об’єкту оподаткування, що надається в оренду (орендується), присвоюється ідентифікатор, що прийнятий суб’єктом господарювання — орендодавцем (орендарем), а також зазначається фактичний стан об’єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення за ф. № 20-ОПП.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» суб’єкт господарювання (орендодавець) зазначає стан — «здається в оренду», суб’єкт господарювання (орендар) — «орендується». Якщо у таких об’єктів немає найменування, то у ф. № 20-ОПП зазначається інвентарний номер об’єкта, вказаний у договорі оренди.

У разі надання в оренду однотипних об’єктів оподаткування за одним місцезнаходженням при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП слід дотримуватись принципу «укрупнення інформації» про об’єкти оподаткування. Інформацію про них слід відображати як про один об’єкт. Наприклад:

• кімнати або квадратні метри в одній квартирі (офісі) — як квартира (офіс);

• офіси в сервісному центрі — як «сервісцентр».

Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. № 20-ОПП відображається щодо кожного об’єкта окремо.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 119.11