12.03.2018

Нова касова книга: як нумерувати сторінки та касові ордери

Який порядок нумерації сторінок у касовій книзі, книзі обліку прибуткових і видаткових касових ордерів у зв’язку із закінченням або зміною форми?

Відповідно до п. 39 розд. IV Положення № 148* аркуші касової книги нумеруються й прошнуровуються. Кількість аркушів засвідчуються підписами керівника й головного бухгалтера.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера або на уповноваженого працівника (п. 42 Положення № 148).

Згідно з п. 2.7 Положення № 88** первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених відповідним органом державної влади. Документування госпоперацій може здійснюватися із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов’язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Порядок закриття касової книги з метою переходу на форму, затверджену в додатку 5 до Положення № 148, здійснюється таким чином, як і після закінчення календарного року.

Висновок: якщо протягом року закінчується або змінюється форма касової книги, книги реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів, нумерація сторінок повинна розпочинатись із «1».

При цьому нумерація прибуткових і видаткових касових ордерів повинна продовжуватись незважаючи на те, що протягом року заведена нова книга реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів. Мета такого підходу — уникнути касових ордерів із однаковими номерами протягом року.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.10