19.03.2018

ФОП на ЄП групи 2 торгує «складними» товарами

ФОП на ЄП другої групи планує торгувати складною побутовою технікою вроздріб та оптом. Чи треба застосовувати РРО?

Передусім визначтеся, чи включений хоча б один вид товару, якими ви плануєте торгувати, до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 16.03.17 р. № 231 (далі — Перелік № 231). Позначимо їх як ТСПТ.

І якщо відповідь «так», то згідно з п. 296.10 ПКУ (абзац четвертий) і п. 6 ст. 9 Закону про РРО так званий РРО-імунітет, передбачений для «звичайних» єдиноподатників, що не торгують ТСПТ, на вас не поширюється. Тобто торгуючи ТСПТ, застосовувати РРО слід на загальних підставах.

Увага! Саме «на загальних підставах», а не «обов’язково». А ці «загальні підстави» встановлені Законом про РРО. А ст. 3 цього Закону вимагає застосовувати РРО тільки тими госпсуб’єктам, зокрема у сфері торгівлі, які при продажу товарів здійснюють розрахункові операції…

Щоправда, після цих слів там ще написано «у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо)», але відразу заспокоїмо вас: це «у безготівковій формі» стосується тільки і саме тих видів безготівкових розрахунків, які перераховані в дужках і які здійснюються у так званому місці проведення розрахунків (див. його визначення в абзаці двадцять восьмому ст. 2 Закону про РРО).

Головне при цьому — відповідність операції прийняття за товар від покупця готівки або платіжних карт визначенню «розрахункова операція» (абзац четвертий ст. 2 Закону про РРО).

Тому з одного боку, якщо ви продаватимете ТСПТ і в оплату за них прийматимете від покупців готівку або платіжні карти (через POS-термінал) — тобто як завжди робиться в роздрібній торгівлі, — то зобов’язані будете використовувати РРО. Причому — це важливо відзначити — проводити через РРО вам доведеться всі розрахункові операції — не лише за ТСПТ, але і за всі інші товари, що продаються вами, без винятку. Тобто — усі на загальних підставах.

Водночас із іншого — якщо оплата за товари, що продаються, надходитиме вам у безготівковій формі на поточний банківський рахунок (мабуть, саме це ви розумієте під торгівлею оптом), тоді незважаючи на те, чи надійшла така оплата за ТСПТ або за будь-який інший товар, оскільки вона не відповідає визначенню розрахункової операції із Закону про РРО, проводити такі суми через РРО не слід. Тобто тут — теж на загальних підставах.

Зрозуміло, усі суми виручки потрібно за підсумками дня записати у гр. 2 Книги обліку доходів*. Нагадуємо, що готівкові і безготівкові оплати в Книзі ОД фіскали вимагають показувати окремо.

* Форма Книги затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579.

Особливий акцент робимо як на необхідності своєчасного і сумлінного заповнення КОРО на РРО, так і на тому, що згідно із жорсткою позицією, викладеною в листі Мінфіну від 12.06.17 р. № 35210-07-10/15376, ФОП на ЄП зобов’язаний повністю і своєчасно (тобто у той же день) оприбуткувати всю підприємницьку готівку, що надійшла, у Книзі ОД.

Це випливає з нового Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, оскільки із визначення «оприбуткування готівки» (п.п. 18 п. 3) виключено згадку про КОРО.