19.03.2018

Як заповнити декларацію при придбанні нового автомобіля

Який перелік автомобілів зазначає юрособа в декларації з транспортного податку в разі переходу права власності протягом року на об’єкти оподаткування: всі чи лише придбані протягом року?

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація з транспортного податку подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт (п.п. 267.6.5 ПКУ).

При цьому якщо суб’єкт вперше подає декларацію за новопридбані об’єкти оподаткування (легкові автомобілі) та звітує за рік, у полі «Тип декларації» зазначає «Звітна».

При переході права власності на об’єкти оподаткування після закінчення граничного строку подання декларації (після 20 лютого) юрособою подається декларація з типом «Уточнююча» протягом місяця з дня виникнення права власності на об’єкт.

Таким чином, якщо платник податку на поточний рік подав звітну декларацію, а протягом року отримав право власності на новопридбані об’єкти оподаткування (легкові автомобілі), то такий платник має надати уточнюючу декларацію контролюючому органу за місцем реєстрації об’єктів оподаткування з урахуванням переліку автомобілів, зазначених в останній поданій декларації за рік, що уточнюється.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 111.05