26.03.2018

Не вистачає дрібних монет — заокруглюйте загальну суму в чеку

Постанова НБУ від 15.03.18 р. № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів»

З 01.07.18 р. Нацбанк припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Водночас вилучати ці монети з обігу він ще не планує.

Тобто такі монети і далі будуть засобом розрахунків. Але без випуску нових монет може виникнути ситуація, коли у продавця не вистачить дрібних монет, щоб провести готівкові розрахунки з покупцем. Щоб не відмовляти у здійсненні операцій, Нацбанк у постанові, що коментується, вимагає від підприємства торгівлі та сфери послуг проводити заокруглення загальних сум у чеках.

Робити такі заокруглення потрібно за математичними правилами:

1) суму, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюють у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) суму, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюють у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Тобто заокруглення буде відбуватись до суми, яка кратна 10 копійкам.

Укотре нагадаємо: так робити потрібно тільки у випадку відсутності дрібних монет. Якщо ж в покупця будуть у наявності монети дрібних номіналів, то він і надалі може ними розраховуватися, те ж стосується і продавця (він може видати покупцеві решту цими номіналами).

При цьому якщо розрахунки здійснюються в безготівковій формі (наприклад, покупець розраховується платіжною карткою), то заокруглення не здійснюється.

Також у постанові, що коментується, Нацбанк вказав, як потрібно буде оформляти чек РРО у випадку округлення ціни товару. А саме він стверджує, що в таких чеках РРО мають зазначатися загальні суми до та після заокруглення.

При цьому таке заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів.

Постанова, що коментується, набере чинності з 01.07.18 р.