26.03.2018

Компенсація вартості електроенергії при проживанні в гуртожитку — без ПДВ

Лист ДФСУ від 07.03.18 р. № 919/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли про порядок обкладення ПДВ операцій щодо відшкодування студентам навчальних закладів, які проживають у гуртожитках, вартості електроенергії.

У такому випадку йдеться про надання гуртожитком орендних послуг студентам і компенсації останніми вартості комунальних послуг, які їм надаються у зв’язку з проживанням у гуртожитку.

Річ у тому, що особа, яка проживає в гуртожитку, платить як за таке проживання, так і за комунальні послуги, які їй надаються у зв’язку з таким проживанням (п. 7 розд. III Положення про гуртожитки, затвердженого наказом Мінрегіонрозвитку від 27.04.15 р. № 84).

При цьому розмір оплати за проживання в гуртожитку фіксується безпосередньо в договорі найму житла. Розмір плати за комунальні послуги визначається відповідно до встановлених уповноваженим органом цін/тарифів на такі послуги.

Щодо надання послуг із проживання — тут усе просто. Вони звільнені від обкладення ПДВ (п.п. 197.1.2 ПКУ).

А як чинити з компенсацією вартості комунальних платежів? Чи треба на таку компенсацію нараховувати ПДВ?

Нагадаємо, що вже можна вважати сталим підхід: якщо орендодавцем є небюджетна організація, то компенсація вартості комунальних послуг підлягає ПДВ-обкладенню на загальних підставах (лист ДФСУ від 04.08.16 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17). Мабуть, тому і виникло це запитання.

Проте треба віддати належне авторам листа, що коментується. Вони справедливо зауважили, що компенсація вартості комунальних послуг включається до бази оподаткування орендної послуги. А це означає, що така компенсація обкладається ПДВ за тими ж правилами, що й операція за поданням орендних послуг. Тобто підпадає під «студентську» пільгу з п.п. 197.1.2 ПКУ і звільняється від нарахування ПДВ.