26.03.2018

Тимчасові коефіцієнти рентабельності гірничих підприємств у 2018 році

Лист Державної комісії України по запасах корисних копалин від 19.02.18 р. № 197/02

У листі, що коментується, Державна комісія України по запасах корисних копалин (далі — ДКЗ) відповіла фіскалам на їх запит щодо розрахунку у 2018 році рентної плати за видобування корисних копалин на ділянках надр, де проводиться видобування, але геолого-економічна оцінка запасів ще не виконана.

Нагадаємо. Для розрахунку податкових зобов’язань з рентної плати за розрахунковою вартістю одиниці видобутої корисної копалини гірничі підприємства використовують коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства, обчислений у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр. А підприємства, які порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин, обчислюють податкові зобов’язання із застосуванням коефіцієнта рентабельності, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки НБУ (п. 252.16 ПКУ).

Однак у випадку коли геолого-економічна оцінка запасів з визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, ДКЗ пропонує використовувати усереднені розміри коефіцієнтів рентабельності.

Беручи до уваги незначне зростання ставки НБУ у 2018 році проти 2017 року, ДКЗ рекомендує встановити тимчасові (до проведення оцінки запасів), коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) на ділянках надр, де проводиться видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка їхніх запасів з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана:

• для нафтогазодобувних підприємств — 1,43;

• для інших гірничодобувних підприємств — 0,33.

Такі ж коефіцієнти пропонують застосовувати і фіскали (лист ДФСУ від 06.03.18 р. № 6696/7/99-99-12-03-04-17, інформація на сайті Офісу ВПП ДФС: http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/330373.html).