26.03.2018

Збиткові види діяльності в декларації загальносистемника

Яким чином ФОП на загальній системі оподаткування заповнює гр. 9 розд. I додатка Ф2 річної декларації про майновий стан і доходи в розрізі окремих видів економічної діяльності, якщо один з них є збитковим?

У розрахунку податкових зобов’язань додатка Ф2 до декларації доходи, отримані від провадження кожного виду економічної діяльності, відображаються в окремому рядку розд. I із зазначенням (п.п. 1 п. 3 розд. IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.15 р № 859):

• у гр. 2 — назви та у гр. 3 — коду виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за провадження якого одержано дохід;

• у гр. 4 — сума одержаного доходу від провадження окремого виду економічної діяльності;

• у гр. 5 — 7 — сума документально підтверджених витрат, пов’язаних із провадженням кожного виду господарської діяльності;

• у гр. 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. I додатка Ф2 до декларації вказується значення, розраховане за формулою:

гр. 4 - гр. 5 - гр. 6 - гр. 7 - гр. 8.

Якщо результатом розрахунку суми чистого оподатковуваного доходу одного з видів економічної діяльності є збиток, фізособа-підприємець при заповнені гр. 9 розд. I додатка Ф2 декларації від’ємне значення за таким (збитковим) видом економічної діяльності не зазначає, а рядок прокреслює.

Значення рядка «Усього» гр. 9 розд. I додатка Ф2 до декларації розраховується як сума додатних показників гр. 9 за всіма видами економічної діяльності.

Зверніть увагу! При такому підході до заповнення декларації відбувається оподаткування кожного виду діяльності окремо (результати збиткових і прибуткових видів діяльності не «згортаються»). Хоча в п. 177.2 ПКУ йдеться про оподаткування різниці між загальними доходами і документально підтвердженими витратами за рік. Тому ми не можемо погодитись із контролерами.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 104.09