14.05.2018

Податковий кредит на підставі рахунку: дробити суму ПДВ не можна

Лист ДФСУ від 20.04.18 р. № 1791/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Платникам ПДВ добре відомо, що рахунок за надані послуги надає право на податковий кредит (ПК) без отримання податкової накладної (ПН), якщо дотримуються дві умови (п.п. «а» п. 201.11 ПКУ):

• вартість таких послуг визначається за показниками приладів обліку;

• а сам рахунок містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер продавця.

Водночас факт формування ПК одержувачем послуг на підставі рахунку не звільняє постачальника від обов’язку реєструвати в ЄРПН ПН за такими операціями.

У результаті може вийти ситуація, коли частина суми ПДВ, яку покупець хоче віднести до ПК, буде відображена у ПН, а частина — в рахунку на оплату.

Приклад. На початок місяця у платника ПДВ значилася переплата (раніше він перерахував суму авансу, при отриманні якої постачальник виписав ПН і зареєстрував її в ЄРПН). Проте її не вистачило для покриття вартості послуг, отриманих за місяць. Постачальник виписав рахунок на усю вартість здійснених послуг.

Як у такому разі бути платникові ПДВ? Адже він може віднести до ПК лише різницю між нарахованою сумою ПДВ за місяць і сумою ПДВ, яка «сидить» у сумі переплати?

На жаль, у листі, що коментується, податківці заявляють: формувати ПК частково на підставі ПН і частково на підставі рахунку не можна.

Що ж, тоді платникові ПДВ нічого не залишається, як чекати, доки постачальник послуг складе ПН із правильною сумою ПДВ і зареєструє її в ЄРПН. Звичайно, штрафи за затримку реєстрації ПН в ЄРПН промотивують постачальника це зробити, але існує також ризик, що така ПН буде заблокована. Що тоді?

На наш погляд, тут вихід один — обрати документ, на підставі якого ви формуватимете ПК: або на підставі ПН, або на підставі рахунку.