21.05.2018

«Картковий» платіж за ремонт квартири: коли треба застосовувати РРО

Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 18.04.18 р. № 1689/ІПК/16-31-14-04-22

Сучасні технології не стоять на місці. За допомогою платіжної картки можна розрахуватись не лише в магазині, а й вдома (через мобільний платіжний термінал). Наприклад, із сантехніком чи електриком за надані послуги.

У полтавських податківців запитали: чи потрібно в такому випадку застосовувати РРО, якщо сантехнічні та електричні послуги з дрібного ремонту квартир надає суб’єкт господарювання (юридична особа).

У листі, що коментується, фіскали наполягають: якщо побутові послуги будуть надаватися підприємством (юрособою) в місті, то вони не підпадають під дію Переліку № 1336*.

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

При здійсненні розрахунків за надані послуги в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток з використанням платіжного термінала, встановленого на місці проведення розрахунків (надання послуги), або використанням мобільного платіжного термінала підприємство зобов’язане проводити розрахункові операції через РРО**.

** Карткові платежі за послуги через термінал розглядались нами в статті «Топ-6 запитань про РРО і побутову техніку» // «БТ», 2017, № 13.

У принципі, все логічно.

Пам’ятайте:

• «безРРОшне» надання побутових послуг можливе лише на території села (абз. 2 п. 11 Переліку № 1336);

• проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО дозволено лише ФОП (загальносистемникам), які працюють без найманих осіб (абз. 3 п. 11 Переліку № 1336).

Звісно, без застосування РРО можуть надавати послуги ще й ФОП-єдиноподатники, які дотримуються вимог п. 296.10 ПКУ.