21.05.2018

Підприємницькі канікули, або Даєш відпустку підприємцеві!

Чи може підприємець організувати собі відпустку? Так, може. А податки потрібно буде платити за період такої відпустки? Усе залежить від того, на якій системі оподаткування працює наш трудівник.

Я — єдиноподатник!

Єдиний податок (ЄП). Єдиноподатники груп 1 і 2 звільняються п. 295.5 ПКУ від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, якщо виконані такі умови:

1) вони не використовують найману працю (за трудовими договорами). З єдиноподатниками групи 1 питань не виникає. У них просто не може бути найманих працівників. Що стосується єдиноподатників групи 2, то, на наш погляд, щоб скористатися відпускною пільгою, достатньо, щоб підприємець не використовував найману працю з місяця, що передує місяцю виходу у відпустку;

2) тривалість відпустки складає 1 календарний місяць. Якщо тривалість відпустки менше місяця, то підстави для звільнення від сплати ЄП протягом одного календарного місяця відсутні (див. роз’яснення в категорії 107.12 ЗІР ДФСУ);

3) це перший похід у відпустку в поточному календарному році (раніше єдиноподатник не використав таку можливість). Річ у тому, що відпускна пільга з ЄП надається 1 раз на рік.

Про свій намір піти у відпустку підприємець зобов’язаний повідомити податковий орган за місцем обліку, подавши заяву у довільній формі (див. рисунок).

Приклад «відпускної» заяви підприємця

«Відпускну» заяву радимо подати не пізніше за місяць, що передує місяцю виходу у відпустку, щоб уникнути непорозумінь з нарахованими авансовими внесками.

А як же єдиноподатники групи 3?

Вони самі легко можуть організувати собі відпустку, не повідомляючи про це податківців. Адже «третьогрупники» сплачують ЄП не за фіксованими ставками, а у відсотках до доходу (див. п. 293.1 ПКУ).

Виходить, що за ними діє правило: є дохід — є ЄП, немає доходу — немає ЄП.

А що коли підприємець подав заяву про період щорічної відпустки, але напередодні відпустки захворів?

У такому разі фіскали дозволяють відкликати заяву про період щорічної відпустки до її настання (див. роз’яснення в категорії 107.12 ЗІР ДФСУ).

ЄСВ. Тут усе одноманітно: платникові ЄСВ «за себе» уникнути сплати внеску за період відпустки не вийде.

Відпочивай — не відпочивай, а ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за кожен місяць сплати.

Я — загальносистемник!

ПДФО/ВЗ. «Відпускні» пільги з ПДФО і ВЗ для загальносистемників не передбачені ПКУ. Та вони їм і не потрібні. Ці товариші легко можуть організувати собі хоч піврічні канікули. Відсутність госпдіяльності в якомусь із місяців звітного року відобразиться на сумі чистого річного доходу і, відповідно, зобов’язань з ПДФО і ВЗ.

ЄСВ. На жаль, але нічим тут ми вас порадувати не можемо. Якщо ви не звільнені від сплати ЄСВ (див. ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ), внесок потрібно буде сплатити, у тому числі, й за місяць нероботи у відпустці.