12.11.2018

Продаємо незавершене будівництво: ПДВ-мінбаза — балансова вартість

Лист ДФСУ від 25.10.18 р. № 4578/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Як видно з листа, що коментується, податківці нарешті визначилися з тим, як (з метою визначення мінбази для нарахування ПДВ) розглядати самостійно зведений об’єкт незавершеного будівництва, що продається. Висновок: це самостійно виготовлений необоротний актив (а не, скажімо, самостійно виготовлений товар). Адже з відповідної консультації в категорії 101.07 ЗІР ДФСУ цього зрозуміти не можна… Таким чином, при продажу такого об’єкта платник ПДВ повинен нарахувати цей податок виходячи з мінбази в сумі балансової (залишкової) вартості об’єкта незавершеного будівництва за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок місяця, в якому відбулося постачання. Ми говоримо «місяця», оскільки в листі йдеться явно не про єдиноподатника (та й узагалі — у тих свої нюанси)…

Якщо так само як у листі заглибитися в правила бухобліку, то можна сказати, що наслідком прийняття підприємством рішення продати самостійно зведений об’єкт незавершеного будівництва буде переведення такого активу із складу незавершених капітальних інвестицій у необоротні активи — до складу активів, що утримуються для продажу (запис Дт 286 — Кт 151).

Оскільки тут йдеться про мінімальну базу, дозволимо собі зауважити, що в період перебування об’єкта незавершеного будівництва на балансі підприємства (на субрахунку 151) ніхто не заважав підприємству зменшити оцінку корисності цього активу на підставі П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів» (і відповідно — його балансову вартість). Причому у зв’язку з цим відразу ж відзначимо, що проти переоцінки (а отже, й конкретно уцінки) незавершених капітальних інвестицій виступив Мінфін у листі від 15.04.13 р. № 31-08410-07-29/12008.