24.09.2018

Як відобразити вартість тари у податковій накладній?

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 11.09.18 р. № 3925/ІПК/26-15-12-01-18

У столичних фіскалів запитали: чи потрібно враховувати у податковій накладній (ПН) вартість зворотної тари у загальній сумі коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ (рядок І розділу А ПН)?

У листі, що коментується, контролери нагадали норми п. 16 Порядку № 1307*, в яких знайшли згадку про тару.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Так, до розділу А податкової накладної (рядки І — Х) вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така ПН, зокрема:

• у рядку І зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;

• у рядку Х зазначаються дані щодо зворотної (заставної) тари.

Вартість тари визначається у договорі (контракті) як зворотна (заставна) і не включається до бази оподаткування, а зазначається в рядку Х розділу А податкової накладної як загальна сума коштів, що підлягають сплаті.

А от висновок із цих норм контролери зробили дещо дивний. Вони наполягають, що дані щодо зворотної (заставної) тари, зазначені в рядку Х, не враховуються у загальній сумі коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ (рядок І розділу А ПН).

На наш погляд, тут столичні фіскали помиляються.

По-перше, у процитованій нормі з Порядку № 1307 прямо вказано, що вартість тари зазначається в рядку Х… як загальна сума коштів, що підлягають сплаті. Тобто автори Порядку явно натякають, що ця сума має потрапити до підсумкового рядка І.

По-друге, якщо спробувати заповнити форму ПН у Електронному кабінеті, то там побачимо, що дані з рядка Х автоматом потрапляють до рядка І.

Тому щоб скористатись порадами столичних контролерів, доведеться відключати автоматичне заповнення форми ПН, а потім ще доводити, що помилка, яку виявить камеральна перевірка, зовсім не помилка.

Тож на такі «подвиги» навряд чи хтось наважиться.