22.05.2012

Від шеф-повара

Колонка редактора

Час розкидати час?

Україна обіцяє , що перейшла на літній час востаннє. Росія заявила, що не повертатиметься на зимовий час. Якщо ніхто не бреше й не передумає, то з Росією починаючи з останньої неділі жовтня буде різниця в часі 2 години, зате Європа зі своїм літнім часом буде щоліта мати з Україною один час!

Галиція українська й Галісія північнозахідноіспанська житимуть синхронно, незважаючи на абсолютно різне розташування Сонця на небі Західної України та на небі Західної Іспанії.

Але кіно навіть не в цьому. Кіно в тому, що й Харків, де Сонце буде вже й взагалі не з того боку, що в Андалусії або галісійській Ла-Коруньї, матиме теж той самий час. Зате з Бєлгородом, до якого 2 години пішки (якщо йти по електричці, що рухається, і не враховувати час на митниці), виявиться 2 години різниці у часі!

Кінець світу

Хоча, між іншим, «справжній» час буде саме в нас . Український зимовий — це те, що було тут споконвічно, поки більшовики не ввели декретний час, до якого потім Москва — зі своїм гігантським штучним часовим поясом (куди потрапили і Самара, і татари) — додала з часом час ще й літній.

Ну а те, що Західній Європі (крім Великобританії з Ірландією/Ісландією та Португалії) кортить жити влітку з нами в один час,— це її, Європи, проблема. Не знаю, чи багато андалусці заощадять на тому, що ніч оголосять ранком й увімкнуть світло .

Але ж заради економії електроенергії (щоправда, ввечері ) все це там і затівається.

О часи, о звичаї ! О козли всі навколо нас…

Згадую Капелюшника із безсмертної «Аліси в Країні Чудес» Льюїса Керрола, якій цьогоріч 150(!) років:

«Він робив би з годинником усе, що захочеш. Ось, припустімо, <...> ти береш і шепочеш Часові одне слівце — і стрілки я-ак забігають!.. Пів на другу, час обідати».*

 

* Переклад Валентина Корнієнка.