14.04.2013

Від шеф-повара

Колонка редактора

Думайте хороше

Трагічна історія загибелі «Титаніка» має свою передісторію, в основі якої лежить містично-пророча аварія корабля, описана письменником-фантастом Морганом Робертсоном в одному зі своїх романів ще за 14 років до реальної сумної події.

Нікому невідомий письменник-фантаст, колишній морський офіцер, який присвятив себе письменницькій діяльності, зміг буквально в деталях побачити всі обставини майбутньої трагедії та описати їх у романі « Загибель Титана”».

Робертсон, сам того не підозрюючи, створив прообраз морської катастрофи, яка незабаром у точності відбулася, принісши авторові роману чорну славу Кассандри й численні прокляття родичів загиблих.

(Після загибелі «Титаніка» нещасливий романіст більше не написав жодного рядка, прожив недовго й пішов із життя 1915 року у віці 54 років.)

Робертсон написав книгу «Загибель Титана» в 18 98 році, « Титанік» же був збудований лише в 1911 році, а вирушив у путь — в 19 12 році.

Можливо, цей твір фантаста-пророка залишився б непоміченим, якби не майже точний збіг назв вигаданого корабля й реального суперлайнера. Але коли газетярі після знакової аварії корабля в Атлантичному океані дали друге життя вже забутому роману Робертсона, людство застигло в німому жаху. Збіглося практично все:

маршрут проходження,

сезон року й навіть місяць квітень,

час доби й погодні умови — густий туман.

Реальний «Титанік», як і його міфічний прототип «Титан», потрапив у туман і на повній швидкості врізався в айсберг. Технічні характеристики кораблів збігалися практично повністю — недарма пророче видіння явилося саме морському офіцеру, нехай і колишньому (www.zoroastrian.ru).

 

Таких прикладів (коли описані катастрофи — чи просто неприємності — у точності збуваються), на жаль, чимало.

Ось — найостанніший. Це історія про француза, нібито викинутого з поїзда в Забайкаллі, яка сталась нещодавно й набула розвитку 26 березня 2013 року.

 

Транспортні поліцейські в За-байкальському краї знайшли й затримали чотирьох товаришів по чарці французького туриста, знай-деного на станції Сбєга — пасажи-ра поїзда «Владивосток-Москва», який опинився в засніженому забайкальському селищі в одних трико й капцях. Він ходив вулицями селища без речей і документів. Француз хотів подивитися Байкал, однак у поїзді хильнув із чотирма попутниками, які, як пізніше з’ясувалося, всі були раніше засудженими. Троє з них перебували у федеральному розшуку. На станції Сбєга п’яний француз вийшов ( «сбєгал») погуляти й відстав.

Трапляються випадки, коли зустріч із поліцією навіть корисна. Поліцейські одягли француза в бушлат, поселили в готелі, мають намір відправити його поїздом до Єкатеринбурга. Там йому допоможуть дістатися батьківщини представники посольства. Тим часом поліція розшукала товаришів по чарці француза. Всіх підозрюваних затримано, трьох осіб, що перебували в розшуку, відправлять до Магадану, четвертий визнав свою вину й розказав, що він взяв гроші, а барсетку викинув по дорозі. Наразі щодо підозрюваних порушено кримінальну справу . Знайшли й речі туриста, залишені ним у поїзді (www.glavnoe.ua).

 

Справа в тому, що у 2003 році вийшов 2-серійний фільм «Француз», де неймовірно схожу історію вже було показано (сценарист — Ілля Авраменко, у ролі француза Т’єрі Монфрай).

 

Не треба робити поганих пророцтв. Ані в книгах, ані у фільмах. Навіть якщо це за формою і не пророцтво, а просто вигадка .

Вигадуйте хороше.