21.04.2013

Від шеф-повара

Колонка редактора

Маленька країна

«Парламентське князівство» Андорра живе в 6 разів краще України

У багатій історії мініатюрної держави, розташованої між Іспанією та Францією,— кілька дат заснування : 790-й р., 805-й, і 1278-й.

А в 2004-му збірна Андорри з футболу здобула першу перемогу. Це було в матчі з Македонією. На стадіоні були присутні 114 осіб. Тоді ж Андорра почала брати участь у пісенному конкурсі « Євробачення».

Андорра — «парламентське князівство». Відповідно до традиції, яка сягає корінням у пареаж, Співправителями (співкнязями), тобто главами держави, є Президент Французької Республіки і єпископ Урхельський (Іспанія).

До 1993 року андоррці виплачували своїм сюзеренам щорічну данину :

960 франків (екв. 187 дол. 52 центів) — президентові Французької республіки,

460 песет (екв. 3 дол. 54 центів), 12 голівок сиру, 12 каплунів, 12 куріпок, 6 окостів Урхельському єпископу.

Індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП) дуже високий (33-є місце у світі — на естонському рівні, попереду Словаччини, Катару й Угорщині; в України — 78-е за Іраном і Перу).

ВВП на душу населення — 44,6 тис. дол. (в Україні — 7,6 тис. дол., тобто майже в 6 разів менше).

80 % ВВП країни дає туристична галузь. Андорру щороку відвідують до 9 млн туристів. Держава бере мінімальну участь в управлінні економікою , і приватне підприємництво діє майже без обмежень. Велику роль в економіці відіграє банківський сектор, який користується існуючими в країні податковими пільгами.

Через високий рівень банківської конфіденційності Андорра є податковим оазисом . Процвітає торгівля предметами розкоші.

Андорра є зоною безмитної торгівлі, що дає можливість придбавати різні товари зі знижками 25%–40% вартості аналогічних товарів в Іспанії або Франції.

Територія Андорри займає 468 кв. км (ледь більше Кривого Рогу).

Населення Андорри (оціночно) становить 91 тис. осіб (як у м. Єнакієве Донецької обл.).

Медичне обслуговування в Андоррі надається всім працюючим і членам їхніх сімей у межах державної системи соціального страхування за рахунок внесків роботодавців і працівників, пропорційних заробітній платі. Вартість медичного обслуговування покривається страховкою в розмірі 75% у разі амбулаторного лікування (витрати на ліки й відвідування лікарів), 90% у випадку госпіталізації та 100% при нещасних випадках на робочому місці. Решта витрат можуть покриватися приватним страховим полісом.

Кожен будинок у країні має підключення до мережі інтернет з мінімальною швидкістю 100 Мбіт/с .

Із 1278 року Андорра є асоційованою з Іспанією й Францією державою. На ці країни покладено відповідальність за захист Андорри.

В Андоррі немає регулярних збройних сил, всі силові функції виконує поліція Андорри.