21.04.2013

Чому підприємствам — платникам ПДВ небезпечно працювати з фірмами-«партизанами» щодо мінімізації ПДВ

Стаття

Про партизанів-2013

Чому підприємствам — платникам ПДВ небезпечно працювати
 з фірмами-«партизанами» щодо мінімізації ПДВ

(Представляємо корисний дружній сайт www.business-rost.com.ua)

Підприємствам — платникам ПДВ, які легально ведуть свій бізнес, придбавати податковий кредит з ПДВ у фірм-«партизанів» (вони ж «обготівковуючі контори», «конверти» тощо) економічно невигідно і безперспективно — з погляду економії на сплаті податків.

До цього висновку фахівці дійшли після всебічного вивчення роботи податкової інспекції та податкової міліції, а також повного аналізу судової практики адміністративних та господарських судів України за період 2010–2013 років у спорах про визнання недійсними і незаконними правочинів підприємств платників — ПДВ.

Як фундаментальне обґрунтування висновку про те, що підприємствам — платникам ПДВ економічно невигідно і безперспективно працювати з фірмами-«партизанами», експерти наводять факти, які добре знайомі керівникам підприємств, що працювали з фірмами-«партизанами»:

1. Строк життя і роботи фірми-«партизана» зазвичай становить 3–4 місяці. Потім роботу фірми-«партизана», як правило, припиняє податкова міліція разом із податковою інспекцією. Після чого починаються зустрічні перевірки за їхніми контрагентами.

2. Фірми-«партизани» у більшості випадків вчасно не реєструють податкові накладні в Єдиному державному реєстрі податкових накладних.

3. Документи щодо продажу податкового кредиту з ПДВ (договори, податкові накладні, акти виконаних робіт та інші) фірми-«партизани» оформляють 1–2 тижні й тільки після цього видають ці документи своїм контрагентам — легально працюючим підприємствам — платникам ПДВ. Фірми-«партизани» дуже рідко видають товарно-транспортні накладні, тому що в них немає на балансі свого транспорту.

4. Директори фірм-«партизанів» — зазвичай фі-ктивні «Фунти» (вони ж — піджаки). Оскільки фірми-«партизани» не займаються легальним бізнесом, їхні хазяї постійно змушені ховати своїх директорів від податкової міліції. І це одна з головних причин, чому фірми-«партизани» довго оформляють документи.

5. Як правило, фірми-«партизани» не відповідають на спроби зустрічних перевірок податкової інспекції. Оскільки фірми-«партизани» не ведуть легального бізнесу, тож у них немає легального приходу податкового кредиту з ПДВ за правочинами. Фірми-«партизани» самі собі «малюють» податковий кредит з ПДВ і потім його продають. У результаті цього податкова інспекція під час перевірок не підтверджує податкового кредиту фірм-«партизанів».

6. У більшості фірм-«партизанів» немає впливових заступників в органах влади (надійного «даху»), здатних їх прикривати. Із цієї причини такі «обготівковучі» контори і називають «партизанами», і тому в них такий короткий строк роботи (3–4 місяці).

7. Найголовніше слабке місце в роботі фірм-«партизанів», на думку більшості фахівців, це те, що фірми-«партизани» не захищають свої правочини із продажу податкового кредиту з ПДВ і інтереси своїх контрагентів в адміністративному та господарському судах. Тому податкова інспекція просто визнає їхні правочини з продажу податкового кредиту недійсними і позбавляє усіх учасників цієї угоди (контрагентів) права на отримання цього податкового кредиту.

Уявна вигода у придбанні «партизанського» податкового кредиту — це його ціна, що становить у середньому 5–8,5%.

Але, продаючи за такою ціною свій податковий кредит, фірми-«партизани» не надають своїм покупцям ніяких гарантій економічної безпеки (тобто, що цей податковий кредит після першої ж перевірки податкової інспекції в них залишиться).

У зв’язку з цим існує думка, що за відсутності потрібного «даху» значно вигідніше і перспективніше купувати податковий кредит з ПДВ у легально працюючих підприємств, які:

вчасно реєструють свої податкові накладні з ПДВ у Єдиному державному реєстрі податкових накладних;

швидко оформляють усі документи за правочинами (договорами) відповідно до норм чинного податкового законодавства України і потім їх видають своїм покупцям податкового кредиту протягом 1–3 днів;

— завжди видають товарно-транспортні накладні, оскільки на балансі своїх підприємств мають транспорт;

— відповідають на всі зустрічні перевірки податкової інспекції та успішно їх проходять;

— завжди у разі виникненні спору з податковою інспекцією щодо продажу свого податкового кредиту позиваються в адміністративних і господарських судах, захищаючи свої права і права своїх покупців. Ці легально працюючі підприємства майже завжди виграють обидва суди у податкової інспекції — у першій інстанції й апеляцію.

За матеріалами www.business-rost.com.ua