29.01.2013

Роз’яснення щодо змін в порядку відкриття рахунків клієнтів

Лист від 25.12.2012 р. № 25-111/2807/12078

ЄДРинтифікація

Наслідки появи виписки з ЄДР як ідентифікуючого документа

Лист Генерального Департаменту
інформаційних технологій та платіжних систем,
Департаменту платіжних систем
Національного банку України
від 25.12.2012 р. № 25-111/2807/12078

Роз’яснення щодо змін
в порядку відкриття
рахунків клієнтів

Територіальним управлінням,
ОПЕРУ Національного банку України,
банкам України та їх філіям,
Незалежній асоціації банків України

У зв’язку з набранням чинності з 17.12.2012 р. Законом України від 24.05.2012 р. № 4839-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон № 4839)* повідомляємо.

Відповідно до змін, внесених Законом № 4839 до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про державну реєстрацію), документом для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, або фізичної особи — підприємця під час провадження господарської діяльності та відкриття рахунку в банку визначено виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — виписка з Єдиного державного реєстру).

Частиною четвертою статті 21 Закону про державну реєстрацію встановлено перелік відомостей, які зазначаються у виписці з Єдиного державного реєстру.

Порядок відкриття банками рахунків клієнтів визначається Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492 (далі — Інструкція № 492).

До набрання чинності змінами, унесеними в Інструкцію № 492, банкам та їх клієнтам під час відкриття рахунків юридичній особі або її відокремленому підрозділу або фізичній особі — підприємцю, необхідно керуватися таким.

Якщо державна реєстрація юридичної особи або фізичної особи — підприємця проведена до 17 грудня 2012 року, то ідентифікація клієнта та відкриття поточного, вкладного (депозитного) рахунку здійснюється на підставі документів, визначених відповідно пунктами 3.2–3.4 глави 3 та пунктами 9.29.4 глави 9 Інструкції № 492. При цьому вимоги щодо обов’язкового подання виписки з Єдиного державного реєстру для таких клієнтів не встановлено.

Юридичні особи та фізичні особи — підприємці, державна реєстрація яких у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців відбулась з 17 грудня 2012 року, під час ідентифікації та відкриття поточних або вкладних (депозитних) рахунків замість копій документів, що підтверджують взяття такої юридичної особи, її відокремленого підрозділу чи фізичної особи — підприємця на облік в органах державної податкової служби та Пенсійного фонду України (якщо юридична особа або її відокремлений підрозділ є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), та копії довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів) подають до банку виписку з Єдиного державного реєстру. Інші документи подаються до банку згідно з переліком, встановленим пунктами 3.2–3.4 глави 3 та пунктами 9.2–9.4 глави 9 Інструкції № 492.

Одночасно зазначаємо, що копії документів, які подаються для відкриття рахунків, мають бути засвідчені в установленому законодавством порядку. Відповідно до пункту 1.17 глави 1 Інструкції уповноважений працівник банку має право засвідчувати своїм підписом копії документів, які подаються для відкриття рахунків, якщо клієнт пред’явив оригінали цих документів.

Враховуючи зазначене до банку подається або копія виписки з Єдиного державного реєстру, засвідчена нотаріально, або оригінал виписки з Єдиного державного реєстру, копія якої засвідчується підписом уповноваженого працівника банку.

Заступник Голови Національного банку України
В. Прохоренко

 

* Див. «Бухгалтер» № 24’2012, с. 20–27.— Ред.