29.01.2013

Від шеф-повара

Колонка редактора

Такі різні вертольоти,

або Боже, бережи Королеву!

Принц Вільям, онук королеви Єлизавети II, який проходить службу в британській армії, у новорічну ніч брав участь у рятувальних операціях на вертольоті, а його дружина, що чекає на дитину (можливо, майбутнього англійського короля), зустрічала новий рік без чоловіка.

На Україну — навіть не проектуємо. Із дітьми/онуками наших небожителів подібне неможливе.

 

Але явну перевагу королівська сім’я Великобританії має не тільки перед нами. Про те, наскільки монархія надійніша за демократію, я подумав при чергових витівках демократично обраних володарів.

 

В Америці Президент Обама охоче проводить політику «розкидання грошей з вертольота» (вислів автора ідеї безупинного друкування грошей Бена Бернанке, який очолює там ФРС — аналог Нацбанку). Сьогодні всерйоз обговорюється можливість випуску платинової монети в 1 трильйон доларів (це мільйон мільйонів) для покриття американського держборгу. Із золота/срібла — заборонено, а із платини — можна, проблема лише в тому, щоб усі нулі на ній помістилися.

Що може статися з орієнтованою на долар світовою економікою, якщо така платинова фінансова бомба побачить світ, американцям байдуже: «Валюта — наша, проблеми — ваші!»…

 

У Франції ж соціалістичний уряд увів податок на багатих за ставкою 75%, після чого багаті стали розбігатися. Знаменитий актор Жерар Депардьє, який отримав російське громадянство від Путіна, ледь не став у Росії міністром культури — щоправда, Мордовіїне в Москві, а в Саранську.

Потім соціалістів змусили передумати (хоча вони обіцяють до цієї ставки ще повернутися), але ті, що розбіглися, повертатися не поспішають.

Як я й писав, крива Лаффера працює лише в один бік: зі зростанням податкових ставок народ іде в тінь (варіант: депардьюється за кордон), а при їх зворотному зниженні все одно в цій тіні залишається. От і французький приклад це підтвердив. Що ж, не треба було голосувати за лівих

 

Ну а народні обранці Росії образилися на Володимира Познера, який випадково сказав в ефірі «Государственная дура», і за це збираються заборонити всім журналістам з іноземним громадянством працювати в держЗМІ РФ.

 

Зате в ніким не обраній королівській сім’ї Єлизавети — все гаразд. (Ніхто на королеву «дура» і не скаже, навіть не подумає так.) Монархи — вони часто мудріші за обраних тимчасовиків, що прийшли на певний строк…

 

P. S. Іноді все більше й більше відчувається, що всі ми — і Україна, і світ взагалі — перебуваємо біля якоїсь останньої межі.

Що нам готує майбутня Зміюка?

Саме майбутня, адже за східним календарем її рік ще не почався.

Згадаємо останні роки Змії:

1869, 1881, 1893, 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001

народження Распутіна і «чорна п’ятниця» на золотому ринку США, вбивство Олександра II Визволителя, народження Мао і перше у світі надання жінкам права голосу, всі 3 російські революції, початок колективізації в СРСР і Великої депресії в США, початок війни, смерть Сталіна, перший повний рік Брежнєва, закріплення Конституцією влади КПРС, вибори-89 (початок розвалу), перший повний рік Путіна (зі збиванням Україною російського літака та жахливим терактом у США 11 вересня)…