07.07.2013

Концептуальна основа міжнародних стандартів не вважається міжнародним стандартом фінансової звітності

Лист від 11.04.2013 р. № 31-08410-07-29/11668

— Контрацептуальна основа

Концептуальна основа міжнародних стандартів не вважається міжнародним стандартом фінансової звітності

Лист Міністерства фінансів України
від 11.04.2013 р. № 31-08410-07-29/11668*

Міністерство фінансів України відповідно до листа Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 02.04.2013 р. № 04-30/10-353 розглянуло звернення <...> та повідомляє.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» міжнародні стандарти фінансової звітності (міжнародні стандарти) — прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності.

Згідно з розділом «Мета та статус» Концептуальної основи фінансової звітності** ця Концептуальна основа не є міжнародним стандартом фінансової звітності і, відповідно, не визначає стандарти для певної оцінки або розкриття інформації. Ніщо в цій Концептуальній основі не спростовує жодного конкретного міжнародного стандарту фінансової звітності.

Перший заступник Міністра А. Мярковський

Від редакції

Більше того, Рада з міжнародних стандартів в самому документі прямо зазначає, що у разі протиріччя вимоги міжнародних стандартів є домінуючими і мають пріоритет перед вимогами Концептуальної основи.

Водночас Рада з МСБО керуватиметься Концептуальною основою під час розробки майбутніх і перегляду наявних стандартів. Тобто вона є свого роду концептуальним планом дій. Тож скидати її з рахунків бухгалтерові недалекоглядно.

 

* Наводимо запит, відповіддю на який є цей лист:

«Відповідно до статті 1 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» міжнародні стандарти фінансової звітності — це стандарти, прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності.

Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку зокрема прийнято Концептуальну основу міжнародних стандартів.

Чи вважається цей документ міжнародним стандартом згідно з Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»?».— Ред.

** Див. на сайті www.minfin.gov.ua в розділі «Бухгалтерський облік // Міжнародні стандарти фінансової звітності».— Ред.