02.06.2013

Що таке «витяжка» та «інші засоби видалення тютюнового диму» й хто повинен здійснювати установку таких засобів видалення диму

Лист від 15.04.2013 р. № 7/14-5918

II

Що таке «витяжка» та «інші засоби видалення тютюнового диму»
й хто повинен здійснювати установку таких засобів видалення диму

Лист Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України
від 15.04.2013 р. № 7/14-5918*

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло Ваше звернення <...> та з питань компетенції повідомляє.

До питання «1. Якими актами визначено поняття «витяжка» та «інші засоби видалення тютюнового диму», які засоби можна віднести до засобів видалення тютюнового диму?»

Тлумачення терміна «витяжка» та «інші засоби видалення тютюнового диму» державними будівельними нормами не визначено.

Разом з тим вимогами СНиП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондиционирование» унормовано, що в приміщеннях необхідно передбачати вентиляцію для забезпечення допустимих параметрів внутрішнього середовища та чистоти повітря (пункт 4.1. розділу 4 «Вентиляция, кондиционирование и воздушное отопление»), де вентиляція обмін повітря у приміщенні для видалення надлишків теплоти, вологи, шкідливих та інших речовин з метою забезпечення допустимих параметрів внутрішнього середовища та чистоти повітря (додаток 24 «Термины и их определения»).

До питання «2. Які вимоги (нормативи) встановлені щодо конструкції та порядку встановлення таких засобів в офісах підприємств, що вже працюють на цей час (наприклад, не завжди є можливість встановити таку витяжку)?»

Вимоги до повітрообміну в приміщеннях для паління визначено у таблиці 9 підрозділу 6.2 «Опалення, вентиляція і кондиціонування повітря» розділу 6 «Інженерне обладнання» державних будівельних норм ДБН В.2.2-28:2010 «Будинки і споруди. Будинки адміністративного та побутового призначення».

Прийняття відповідних проектних рішень щодо улаштування систем вентиляції виконується проектантом з урахуванням вимог чинного законодавства. Прийняті рішення зазначаються у проектній документації (розробленій та затвердженій в установленому порядку), відповідно до якої здійснюється будівництво.

До питання «3. Якими суб’єктами (йдеться про вимоги до таких суб’єктів) має здійснюватись встановлення засобів видалення тютюнового диму?»

Порядок ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 р. № 1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури» (зі змінами).

Зазначеним Порядком встановлено загальні вимоги до ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єкта архітектури, який за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належить до IV і V категорії складності.

Перелік робіт, які підлягають ліцензуванню, та вимоги щодо провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, регламентовано Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, які затверджено наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.01.2009 р. № 47 (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінрегіонбуду від 06.10.2010 р. № 392), зареєстрованим у Мін’юсті 11.03.2009 за №226/16242.

Заступник Міністра Д. Ісаєнко

 

* Запит, відповіддю на який є цей лист, було дано у зв’язку з тим, що Закон про заборону куріння (набрав чинності з 17.12.2012) установив вимоги щодо обладнання офісів підприємств «витяжками та іншими засобами видалення тютюнового диму».— Ред.