02.06.2013

Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті

Роз'яснення

— Не мине і півроку...

...— ми продовжимо знов!

I

Прес-реліз офіційного інтернет-представництва
Національного банку України від 17.05.2013

Про зміну строків розрахунків
за операціями з експорту
та імпорту товарів і запровадження
обов’язкового продажу
надходжень в іноземній валюті

(витяг)

Правління Національного банку України 14 травня 2013 року прийняло постанови № 163 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі — постанова № 163*) та № 164 «Про встановлення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі — постанова № 164)**.

Постанови прийнято в межах повноважень Національного банку України, установлених статтею 387 Господарського кодексу України, статтями 7, 25, 44, 45, 56 Закону України «Про Національний банк України», статтями 1 та 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», розділами ІІ та ІІІ Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю».

Згідно з Постановою № 163 Національний банк України тимчасово, до 19 листопада 2013 року:

змінив строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, скоротивши його зі 180 до 90 календарних днів;***

запровадив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами;

запровадив вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць.

Вимога щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті поширюється на надходження в російських рублях та в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів.

Згідно з Постановою № 164 розмір надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів**** за зовнішньоекономічними договорами, що підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, становить 50 процентів.

Як відзначила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова під час брифінгу, що відбувся в Національному банку України 17 травня 2013 року, вимоги щодо обов’язкового продажу частини експортної виручки та зменшення термінів розрахунків за експортно-імпортними операціями діяли упродовж останніх півроку і довели свою ефективність. З одного боку, вони сприяли ритмічності надходження іноземної валюти на ринок. З іншого — не пригнічували дію ринкових механізмів, адже ринковий обмінний курс, як і раніше, установлювався виключно на основі співвідношення попиту та пропозиції.

<...>

http://www.bank.gov.ua

 

* Див. с. 20–21 цього випуску.— Ред.

** Див. с. 21 цього випуску.— Ред.

*** Про нюанси обчислення 90-денного строку розрахунків за експортно-імпортними операціями — див. також лист ДПСУ від 17.12.2012 р. № 11673/0/71--12/22--3317 у «Бухгалтері» № 7’2013 на с. 7.— Ред.

**** Тут під «товарами» слід розуміти також і «роботи/послуги», про що — див. наш коментар у «Бухгалтері» № 45’2012 на с. 13.— Ред.