16.06.2013

Форма № 20-ОПП: запитання та відповіді

Стаття

Веди* нашого часу

Форма № 20-ОПП: запитання та відповіді

* Так, це слово має з «повідомленням» спільний корінь (як і слова «відомості», «відати», «відьма»), значення якого — знання.

Слід зазначити, що без запитань, пов’язаних із формою № 20-ОПП, зараз уже не обходиться жоден семінар, оскільки вони залишаються одними з найбільш неоднозначних. У «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 52–53 ми вже з’ясовували деякі нюанси подання форми № 20-ОПП, однак відтоді виникли нові нюанси, що стосуються цієї форми, тому вважаємо за необхідне повернутися до цієї теми й заодно представити позицію податкових органів щодо 20-ОППшної проблеми.

Насамперед нагадаємо, що відповідно до п. 63.3 ПКУ платники податків зобов’язані стати на облік в органах ДПС за основним місцем обліку, а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

При цьому п. 63.3 ПКУ, а також п. 8.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588, див. його, зі змінами, у «Бухгалтері» № 1–2’2013 на с. 10–44), вимагає від платників повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним і неосновним місцем обліку).

Здійснюється таке повідомлення шляхом подання «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» за формою № 20-ОПП (див. додаток 11 до Порядку № 1588 у «Бухгалтері» № 7’2012 на с. 46т–47т ).

Про які об’єкти оподаткування йдеться у ф. № 20-ОПП

Щодо цього у п. 8.2 Порядку № 1588 йдеться таке:

«Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України».

При цьому самі податківці, відповідаючи на запитання в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), які типи об’єктів зазначаються у повідомленні за ф. № 20-ОПП, порадили користуватися Рекомендованим довідником типів об’єктів оподаткування (п. 8.7 Порядку № 1588). Він оприлюднюється на офіційному веб-сайті Міндоходів (www.minrd.gov.ua) у рубриці: «Довідники/Типи об’єктів оподаткування» або розміщується на інформаційних стендах в органах ДПС.

У «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 52 ми звертали увагу на те, що цей Довідник має виключно рекомендаційний характер і не є нормативно-правовим документом. Тому платники податків можуть до нього звертатися, тим більше що в самій формі № 20-ОПП при визначенні типу об’єкта оподаткування наведено посилання на цей Довідник.

Однак, на наш погляд, не буде порушенням, якщо у ф. № 20-ОПП будуть зазначені типи об’єктів без прив’язки до Довідника.** До речі, до нього входить дуже багато позицій, наприклад, такі об’єкти: пункт обміну валют, автомобіль, кіоск, лоток, АЗС, архів, база оптова, бар, буфет, бухгалтерія, цех, відділ, готель, земельна ділянка, виносна і виїзна торгівля, гараж, кар’єр, торговельне місце, магазин, оптовий склад, офіс, пункт послуг, склад тощо.

** У ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) роз’яснюється, що в разі відсутності типу об’єкта оподаткування в зазначеному Довіднику платник податків визначає його самостійно.

Щодо таких об’єктів оподаткування, як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), то фахівці ДПСУ в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) роз’яснили, що інформація про них відображається у відповідній податковій звітності платника податків (податкові декларації з податку на прибуток, ПДВ, податковий розрахунок за ф. № 1ДФ тощо), тому про такі об’єкти не треба повідомляти в повідомленні за ф. № 20-ОПП.

Чи повинні подавати ф. № 20-ОПП фізособи-підприємці

Повідомлення за ф. № 20-ОПП повинні подавати всі платники податків, як юридичні особи, так і фізособи-підприємці у разі наявності, виникнення, зміни об’єкта оподаткування. У листі ДПСУ від 21.03.2013 р. № 1684/Н/18-3114 (див. «Бухгалтер» № 15’2013, с. 8) роз’яснюється, що повідомлення за ф. № 20-ОПП повинні подавати всі платники податків — як юрособи, так і фізособи-підприємці незалежно від обраної ними системи оподаткування.

У ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) міститься відповідь на запитання: чи є об’єктом оподаткування (об’єктом, пов’язаним з оподаткуванням) рухоме та/або нерухоме майно ФОПа, яке використовується ним у господарській діяльності. Глибокодумні посилання на Конституцію України, Цивільний, Господарський і Податковий кодекси, Порядок № 1588 дозволили податківцям дійти висновку, що об’єктом оподаткування ФОПа, який використовує в господарській діяльності власне нерухоме або рухоме майно, є дохід, одержуваний ним від використання цього майна.

До речі, у самій шапці ф. № 20-ОПП зазначено види платників податків, які подають цю форму: в ній зазначено як юросіб, так і самозайнятих фізичних осіб.

Чи можна подавати ф. № 20-ОПП в електронному вигляді та поштою

Оскільки форма № 20-ОПП не є податковою декларацією, приписи ПКУ щодо електронної звітності на неї не поширюються. Фахівці ДПСУ в ЄБПЗ (підкатегорія 119.01) підтвердили, що можливість подання в електронному вигляді повідомлення за ф. № 20-ОПП не передбачено. А ось надіслати поштою ф. № 20-ОПП платник податків має право. У вищезгаданому листі від 21.03.2013 р. № 1684/Н/18-3114 податківці підтвердили це, зазначивши, що Порядком № 1588 не визначено спосіб подання повідомлення за ф. № 20-ОПП.

У яких випадках слід подавати ф. № 20-ОПП

Обов’язок з надання ф. № 20-ОПП сформульовано в Порядку № 1588 вельми неоднозначно.

Самою формою передбачено кілька випадків її подання. Кожному із цих випадків відповідає свій код ознаки подання інформації:

вперше (код ознаки подання інформації «1»);

про новий об’єкт (код ознаки — «2»);

про зміну відомостей про об’єкт (зміну типу, найменування, місцезнаходження тощо) — код ознаки «3»;

про зміну стану об’єкта (код ознаки — «4»). При цьому стан об’єкта передбачає такі стадії: будується/готується до введення в експлуатацію; експлуатується; тимчасово не експлуатується; здається в оренду; орендується; змінено місцезнаходження; не придатний до експлуатації; об’єкт відчужений/повернутий власнику; змінено призначення/перепрофілювання.

Тобто при первинному поданні у формі зазначають той стан, у якому перебуває об’єкт, а при зміні стану — той, у який об’єкт перейшов.

Якщо звернутися до Порядку № 1588, то з нього можна взяти відомості, у яких випадках треба подавати форму № 20-ОПП:

1) якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку. Цей платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку в органі ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта (п. 8.3 Порядку № 1588) і вже після цього подати повідомлення за ф. № 20-ОПП.

За роз’ясненнями з ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), у цьому випадку подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП або його копію до органу ДПС за основним місцем обліку не потрібно;

2) якщо змінюються відомості про об’єкт оподаткування, а саме: змінюється тип, найменування, місцезнаходження або стан об’єкта оподаткування (про це — див. вище).

Платник податків подає ф. № 20-ОПП із оновленою інформацією до органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта, щодо якого відбулися зміни (п. 8.5 Порядку № 1588).

У які строки подається повідомлення за ф. № 20-ОПП

У п. 8.4 Порядку № 1588 передбачено, що повідомлення про об’єкти оподаткування подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта.

В ЄБПЗ податківці роз’яснили, що, приміром, повідомлення має бути презентовано до органу ДПС протягом 10 робочих днів з дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди або іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об’єктом оподаткування.

Щодо строків подання ф. № 20-ОПП при зміні відомостей про об’єкт оподаткування або зміні його стану, то Порядком № 1588 вони не встановлені, отже, порушити їх платник податків не може.

До якого податкового органу подається ф. № 20-ОПП

Згідно з п. 8.1 Порядку № 1588 повідомлення за ф. № 20-ОПП подаються до органу ДПС за місцезнаходженням об’єктів оподаткування (за основним і неосновним місцем обліку) у порядку, встановленому розділом VIII цього Порядку.

На думку податківців, яку викладено в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), усі відокремлені підрозділи (філії, представництва юридичної особи, балансові, безбалансові) самостійно подають ф. № 20-ОПП до органу ДПС за місцезнаходженням об’єктів. При створенні відокремленого підрозділу юрособи, розташованого за межами України, повідомлення за ф. № 20-ОПП подається юрособам за основним місцем його обліку (абз. 2 п. 8.4 Порядку № 1588).

До речі, строк подання ф. № 20-ОПП у цьому випадку також обмежено 10 робочими днями після створення, реєстрації такого закордонпідрозділу.

Чи потрібно подавати інформацію про об’єкти, зареєстровані й відкриті до 01.01.2011 р.

У «Бухгалтері» № 1–2’2012 на с. 53 ми аналізували цю проблему й дійшли висновку, що не потрібно. На такій позиції залишаємося й зараз. Самі податківці в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05) відповіли так:

«Таким чином, платник податків починаючи з 01.01.2011 р., тобто з дня набрання чинності ПКУ, зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, в тому числі які створені чи відкриті до 2011 року, органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним та неосновним місцем обліку)».

При цьому, підкреслюється в консультації, строк подання ф. № 20-ОПП за «старими» об’єктами чинним законодавством не передбачено. Більше того, за неподання ф. № 20-ОПП за об’єктами оподаткування, зареєстрованими (відкритими) до 01.01.2011 р., відповідальність не встановлено. Про це фахівці ДПСУ повідомили в ЄБПЗ (підкатегорія 119.11), пояснивши свій лібералізм тим, що в приписах ПКУ й у нормах Порядку № 1588 відсутня вимога подання повідомлення за ф. № 20-ОПП щодо таких об’єктів. А в листі від 30.04.2013 р. № 895/Т/99-99-18-06-05-14 (див. с. 18 цього випуску) Мінісдохіз роз’яснило, що положеннями ПКУ не передбачено строки подання ф. № 20-ОПП щодо об’єктів, зареєстрованих (відкритих) до 01.01.2011 р., тому штрафні санкції за несвоєчасне подання повідомлення не застосовуються.

Як самостійно виправити помилки у повідомленні за ф. № 20-ОПП

Оскільки Порядок № 1588 не встановлює механізм виправлення помилок у ф. № 20-ОПП, рекомендуємо скористатися роз’ясненнями ДПСУ, поданими в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05):

якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у ф. № 20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією про такі об’єкти оподаткування до органу ДПС за їхнім місцезнаходженням. При заповненні ф. № 20-ОПП із виправленою інформацією платник податків зазначає код ознаки подання інформації «3» (про зміну відомостей про об’єкт оподаткування). Таке повідомлення подається разом із супровідним листом, у якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування.

Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП при здаванні об’єкта в оренду

Загалом, при оренді основних засобів у деяких випадках форму № 20-ОПП необхідно подавати, оскільки передача об’єкта в оренду є зміною його стану, а для рухомого майна також може бути й зміною місцезнаходження майна. На це вказує й сама форма повідомлення, у якій названо такі стани, як «здається в оренду» й «орендується».

Нагадаємо, що раніше, коли діяв Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979 (попередник Порядку № 1588), серед перелічених станів об’єкта оподаткування «орендні» не значилися. Тому такі зміни у ф. № 20-ОПП недвозначно свідчать про позицію контролюючих органів у цьому питанні.

Приміром, на думку начальника Управління реєстрації та обліку платників податків Департаменту інформатизації та обліку платників податків ДПСУ Н. Калєніченко, при передачі (одержанні) в оренду об’єктів основних засобів платники податків — як орендодавець, так і орендарзобов’язані подавати форму до органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта оренди.*

* Див. «Баланс-Агро» № 1–2/2012.

Непрямо такий обов’язок випливає й із консультацій, розміщених в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), які присвячені порядку заповнення граф розділу 4 ф. № 20-ОПП юрособи, в тому числі й коли за місцезнаходженням такої юрособи не виникає обов’язку зі сплати податків.

Ми такої універсальності не поділяємо. У цьому випадку ми згодні з тими фахівцями, які посилаються на п. 8.2 Порядку № 1588, який пов’язує необхідність подання ф. № 20- ОПП із об’єктами,

«у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів».

Один лише факт укладення договору оренди, як, утім, і припинення орендних правовідносин, зобов’язання зі сплати податків і зборів не спричиняє і є звичайною господарською операцією. А ось якщо об’єкт, який передається / повертається з оренди, сам по собі вимагає інформування за ф. № 20-ОПП, то цілком логічно, що зміни його статусу, пов’язані з орендою, теж повинні підлягати такому обліку й контролю.

Як заповнити ф. № 20-ОПП

Умовно форму повідомлення можна розділити на дві частини: шапка, у якій суб’єкт господарювання вказує відомості про себе, і основна частина, що є таблицею, до якої вносяться відомості про об’єкти оподаткування. Зупинімося на ній детальніше.

Про те, що ф. № 20-ОПП можна подавати з однією із чотирьох ознак подання інформації і які вони бувають, ми вже говорили вище (див. розділ «У яких випадках слід подавати ф. № 20-ОПП»).

Графа «Тип об’єкта оподаткування», як зазначалося в розділі «Про які об’єкти оподаткування йдеться у ф. № 20-ОПП», заповнюється на підставі рекомендованого ДПСУ Довідника. Як зазначається в ЄБПЗ (підкатегорія 119.05), обираючи тип об’єкта, слід дотримуватися принципу «укрупнення інформації» про об’єкти і відображення призначення об’єкта. Якщо однотипні об’єкти оподаткування мають різне місцезнаходження, то в цій графі їх необхідно зазначати окремо.

Графа «Найменування об’єкта оподаткування» заповнюється в тому випадку, якщо об’єкт має найменування. Якщо на підприємстві є кілька однакових об’єктів, у яких відсутнє найменування, у графі можна вказати інвентарний номер об’єкта (ЄБПЗ, підкатегорія 119.05).

У графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» зазначається адреса, за якою розташований об’єкт чи здійснюється діяльність такого об’єкта (для нерухомого майна) або місцезнаходження / місце проживання платника податків (для рухомого майна).*

* ЄБПЗ, підкатегорія 119.05.

У назві графи «Стан об’єкта оподаткування» наведено перелік можливих варіантів її заповнення (про стани об’єктів — див. розділ «У яких випадках слід подавати ф. № 20-ОПП»).

У графі «РРО» зазначається кількість РРО, які перебувають на кожному об’єкті (за їх наявності).

У графі «Наявність патентів, ліцензій, дозволів» зазначаються назва документа, його реквізити і граничний термін дії.

Чи встановлено відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП

У податківців сумнівів немає: за неподання ф. № 20-ОПП має наставати відповідальність за п. 117.1 ПКУ, відповідно до якого за неподання платником податків у строки й у випадках, які передбачені ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, реєстрації змін місцезнаходження або внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік або для внесення змін, подання з помилками або в неповному обсязі, неподання відомостей про осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складання податкової звітності, згідно з вимогами, установленими ПКУ, може бути застосований штраф до самозайнятих осіб у розмірі 170 грн, до юросіб — у розмірі 510 грн.

Свою «штрафну» позицію податківці оприлюднили в ЄБПЗ (підкатегорія 119.11) і нещодавно підтвердили у вищезгаданому листі Мінісдохіза від 30.04.2013 р. № 895/Т/99-99-18-06-05-14 (виняток передбачено лише за неподання ф. № 20-ОПП за «старими» об’єктами, тобто зареєстрованими (відкритими) до 01.01.2011 р.).

Чесно кажучи, зазначену штрафну санкцію дещо притягнено за вуха.

Ми вважаємо, що із усього букета порушень, зазначених у п. 117 ПКУ, жодне не підходить під неподання або несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП. Справа в тому, що ця форма не є документом, на підставі якого платника податків беруть на облік. Не вносять цією формою і зміни до облікових даних.

Крім того, ПКУ не встановлює строків подання ф. № 20-ОПП — їх закріплює п. 8.4 Порядку № 1588.

Тому, на наш погляд, законних підстав застосувати п. 117.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП немає. Тож ті суб’єкти господарювання, яких уже оштрафували, можуть оскаржити це рішення.

Алла Погребняк