23.06.2013

Як у балансі відображаються аванси на будівництво ОЗ

Лист від 29.04.2013 р. № 31-08410-07-29/13727

— Ми будували, будували... ні... ми отримували,
 отримували — і нічого не побудували!

Як у балансі відображаються аванси на будівництво ОЗ

Лист Міністерства фінансів України
від 29.04.2013 р. № 08410-07-29/13727*

Міністерство фінансів України на Ваш запит щодо окремих питань бухгалтерського обліку повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» публічні акціонерні товариства складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ).

З огляду на те що МСФЗ приймаються Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, їх тлумачення не належить до компетенції Міністерства фінансів України.**

Згідно із Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73, та Методичними рекомендаціями щодо заповнення форм фінансової звітності, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 28.03.2013 р. № 433, активи підприємства, що відображаються в балансі, поділяються на необоротні та оборотні активи, у тому числі й дебіторська заборгованість.

Тому якщо завершення розрахунків за договорами, за якими сплачуються аванси підряднику, планується протягом 12 місяців з дати балансу, то суми перерахованих авансів замовник відображає у статті Балансу «Дебіторська заборгованість за розрахунками за виданими авансами» (код рядка 1130), в іншому випадку суми перерахованих авансів підрядникам відображаються у статті Балансу «Довгострокова дебіторська заборгованість» (код рядка 1040).

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку
 
М. Чмерук

Від редакції

Якщо відштовхуватися від терміна «оборотні активи» (див. п. 3 НП(С)БО 1), то висновок про відображення авансу за ОЗ у рядку 1130 Балансу (тобто серед оборотних активів) має не дуже-то коректний вигляд, оскільки споживатися замовником-«авансистом» будуть не гроші, а придбані за них ОЗ, тобто в межі 12 місяців таке споживання явно не впишеться.

 

* Наводимо запитання, відповіддю на які є цей лист:

«І. Відповідно до статті 121 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для складання фінансової звітності публічні акціонерні товариства повинні застосовувати міжнародні стандарти.

Відповідно до параграфа 32 МСФЗ 1 суб’єкт господарювання, який подає проміжну фінансову звітність згідно з МСБО 34 за частину періоду, охопленого його першою фінансовою звітністю, складеною за МСФЗ, повинен подати інформацію про погодження власного капіталу та загального сукупного прибутку.

Чи повинні подавати таку інформацію в складі своїх проміжних фінансових звітів протягом 2013 року публічні акціонерні товариства, які обрали датою переходу на МСФЗ 01.01.2012 р.?

ІІ. Відповідно до п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» оборотні активигрошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Аванс, переказаний підприємством підряднику, що виконує роботи з капітального будівництва об’єкта, який планується використовувати як основ-ні засоби, не відповідає вказаному визначенню оборотного активу.

Згідно з п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» необоротні активи — всі активи, які не є оборотними.

У якому рядку балансу замовник повинен наводити суми, переказані підрядникам для будівництва основних засобів?».— Ред.

** Про це Мінфін повідомляв неодноразово — див., наприклад, лист Мінфіну від 01.01.2013 р. № 31-08410-07-16/3187 у «Бухгалтері» № 10’2013 на с. 27.— Ред.