24.03.2013

Оподаткування ПДВ повернення обладнання нерезиденту, отриманого в оперативний лізинг

Лист від 29.01.2013 р. № 1389/6/15-3115

податкових                                            податкового

Де немає зобов’язань, ніколи не було й кредиту

(а якщо був — приберіть тихенько і негайно!)

Оподаткування ПДВ повернення обладнання нерезиденту, отриманого в оперативний лізинг

Лист Державної податкової служби України
від 29.01.2013 р. № 1389/6/15-3115

Державна податкова служба України надає інформацію щодо оподаткування податком на додану вартість операції з повернення обладнання, отриманого від нерезидента в оперативний лізинг.

Оскільки підприємством ввозиться обладнання на умовах договору оперативного лізингу, укладеного з нерезидентом, таке обладнання буде поміщено у митний режим тимчасового ввезення. В залежності від виду обладнання, яке ввозиться, відповідно до п. 206.7 ст. 206 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до операцій із ввезення товарів на митну територію України у митному режимі тимчасового ввезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування або умовне часткове звільнення від опо-даткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 18 Митного кодексу України (далі — МКУ).

Умовне повне звільнення від оподаткування (п/п. 206.7.1 п. 206.7 ст. 206 ПКУ) застосовується до товарів та в порядку, визначених ст. 105 МКУ, відповідно до якої у зазначений режим поміщуються виключно товари, транспортні засоби комерційного призначення, зазначені у ст. 189 МКУ та в Додатках B.1–B.9, C, D до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік), на умовах, визначених цими Додатками, а також повітряні судна, які ввозяться на митну територію України українськими авіакомпаніями за договорами оперативного лізингу.

Товари (за винятком підакцизних), не зазначені у статтях 105, 189 МКУ, а також у Додатках B.1–B.9, C, D до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік), або такі, що не відповідають вимогам зазначених Додатків, згідно з ст. 106 МКУ можуть поміщуватися у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування (п/п. 206.7.2 п. 206.7 ст. 206 ПКУ), який передбачає за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України таких товарів сплату 3 відсотків суми митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України, розрахованої на дату поміщення їх у митний режим тимчасового ввезення (загальна сума нарахованого до сплати податку на додану вартість не повинна перевищувати суму податку на додану вартість, яка підлягала б сплаті при ввезенні цього обладнання на митну територію України у митному режимі імпорту).

Після завершення строку дії договору оперативного лізингу ввезене обладнання підлягає поверненню нерезиденту. Згідно з п. 2 частини першої ст. 86 МКУ така операція є реекспортом.

Відповідно до п. 206.5 ст. 206 ПКУ операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

При цьому якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника (п. 198.4 ст. 198 ПКУ).

Заступник Голови А. Ігнатов

Від редакції

Нагадаємо, що взагалі позиція ДПСУ, яка знайшла своє відображення в ЄБПЗ, полягає в тому, що під час ввезення обладнання, отриманого в оперативний лізинг від нерезидента, виникає право на ПК; під час вивезення ж такого обладнання податківці, на наш погляд, незаконно вимагають нараховувати ПЗ.

Однак в ЄБПЗ, судячи з усього, йдеться про ввезення орендованих ОЗ у митному режимі імпорту. Тут же мова йде про режим тимчасового ввезення, і схоже, що податківці взагалі відмовляють у включенні до ПК ввізного ПДВ, який оплачується частинами щомісяця (у складі згаданих 3%).

Детальніше про нашу думку щодо оподаткування ПДВ операцій з оперативної оренди майна у нерезидента у світлі норм ПКУ — див. «Бухгалтер» № 23’2011, с. 38–40.