03.03.2013

Електронна митна декларація є первинним документом

Лист від 23.01.2013 р. № 31-08410-07-16/2073

Плюс електронізація всіх ВМД!

I

Електронна митна декларація є первинним документом

Лист Міністерства фінансів України
від 23.01.2013 р. № 31-08410-07-16/2073

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України щодо окремих питань оформлення господарських операцій первинними документами повідомляє.

Відповідно до Митного кодексу України (далі — Кодекс) митна декларація — це заява встановленої форми, в якій особою зазначено митну процедуру, що підлягає застосуванню до товарів, передбачені законодавством відомості про товари, умови і способи їх переміщення через митний кордон України та щодо нарахування митних платежів, необхідних для застосування цієї процедури.

Електронне декларування здійснюється з використанням електронної митної декларації, засвідченої електронним цифровим підписом, та інших електронних документів або їх реквізитів у встановлених законом випадках.

Митна декларація та інші документи, подання яких митним органам передбачено Кодексом, оформлені на паперовому носії та у вигляді електронних документів, мають однакову юридичну силу.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88, первинні документи — це документи, створені у письмовій або електронній формі, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення, і повинні мати обов’язкові реквізити, визначені Законом, зокрема для документів, створених в електронному вигляді,— електронний підпис особи, відповідальної за здійснення господарської операції і правильність її оформлення.

Згідно із Законом господарська операція — це дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства.

Таким чином, електронна митна декларація є первинним документом, який фіксує господарську операцію з взяття підприємством зобов’язання у сумі нарахованих митних платежів за умови наявності обов’язкових реквізитів.

Директор Департаменту податкової,
митної політики та методології
бухгалтерського обліку
М. Чмерук