10.03.2013

Відшкодування сплаченого земельного податку згідно з умовами договору — є об’єктом оподаткування ПДВ

Лист від 15.11.2012 р. № 4967/0/51-12/15-3416

ПДВ — онук землі-матінки

(за лінією сина — земельного податку).

Відшкодування сплаченого земельного податку згідно
 з умовами договору — є об’єктом оподаткування ПДВ

Лист Державної податкової служби України
від 15.11.2012 р. № 4967/0/51-12/15-3416

(витяг)

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартість операції з компенсації витрат на утримання прибудинкової території (відшкодування сплати земельного податку) орендодавцю за період з 01.11.2008 р. по завершений звітний період 2012 року згідно з умовами договору оренди нежилого приміщення та повідомляє наступне.

Земельний податок — обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (підпункт 14.1.72 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі — Кодекс)).

Відповідно до статей 269, 270 Кодексу платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, а також земельні частки (паї), які перебувають у власності (стаття 270 Кодексу).

Підпунктом «б» пункту 185.1 статті 185 Кодексу визначено, що об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

Відповідно до підпункту 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 Кодексу постачання послуг будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

<...>

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового рухомого зв’язку).

Законом України від 24.05.2012 р. № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм»,* який набрав чинності з 01.07.2012 р., абзац 6 пункту 188.1 статті 188 Кодексу викладено в наступній редакції:

«До бази оподаткування враховується вартість товарів/послуг, які постачаються за будь-які кошти (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю — бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна та комунальних послуг і енергоносіїв), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податку безпосередньо отримувачем товарів/послуг або будь-якою третьою особою як компенсація вартості товарів/послуг, поставлених таким платником податку».

Аналогічні норми були діючими у періоді дії Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).

Відповідно до п/п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце поставки яких знаходиться на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкт застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця; передачі об’єкта фінансового лізингу в розпорядження лізингоотримувача.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком ПДВ, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку, що включається до ціни товарів (послуг)).

Таким чином, з урахуванням положень перерахованих норм податкового законодавства операції з компенсації витрат на утримання прибудинкової території (відшкодування сплати земельного податку) орендодавцю згідно з умовами договору оренди нежилого приміщення, як до 01.01.2011 р. (до набрання чинності Кодексу), так і після вказаної дати, включаються до бази оподаткування та є об’єктом оподаткування ПДВ, за виключенням операцій з компенсації таких витрат орендодавцю — бюджетній установі, які з 01.07.2012 р. не включаються до бази оподаткування та податком на додану вартість не оподатковуються.

Перший заступник Голови
 — начальник податкової міліції
 
А. Головач

Від редакції

До речі, в ЄБПЗ міститься висновок про те, що — виходячи з положень ст. 188 ПКУ — кошти, які надійшли орендодавцю від орендаря у вигляді компенсації вартості комунальних послуг та послуг на поточне утримання приміщень, також включаються до бази оподаткування ПДВ.

Наш коментар до змін, що внесені до абз. 6 п. 188.1,— див. у «Бухгалтері» № 32’2012 на с. 38–39.

 

* Див. «Бухгалтер» № 25’2011, с. 28.— Ред.