19.05.2013

Рейдерські захоплення та схеми захисту від них бізнесу

Стаття

 

Рейдерські захоплення та схеми захисту від них бізнесу

Кожен бізнесмен повинен не тільки розвивати свій бізнес, але й уміти захищати його від рейдерських захоплень.

Еволюція рейдерських захоплень

На початку 2000-х у Росії й Україні почалася епідемія рейдерських захоплень прибуткового бізнесу: заводів, фабрик, торговельних центрів, магазинів, земельних ділянок та інших високоліквідних активів. Ці рейдерські захоплення містили прийоми легального та нелегального захоплення бізнесу.

До основних легальних методів захоплення рейдерами бізнесу належать:

1) скуповування боргів підприємства-цілі;

2) судові позови, тобто порушення різних судових спорів щодо підприємства-цілі;

3) купівля частки бізнесу (акцій або частки у статутному фонді) підприємства-цілі;

4) банкрутство підприємства-цілі.

До основних нелегальних методів належать:

1) підробка печаток і статутних документів підприємства-жертви, а також підробка різних комерційних договорів;

2) поширення неправдивої інформації у ділових колах, інтернеті та в засобах масової інформації про нестійкий фінансовий стан підприємства-жертви і про недобросовісні дії керівників підприємства-цілі під час ведення бізнесу;

3) психологічний тиск (різноманітні погрози й шантаж) і застосування фізичного насильства щодо керівників і засновників підприємства-цілі;

4) різні способи протидії законній господарській діяльності підприємства-жертви.

У процесі захоплення можуть бути задіяні різні фахівці: юристи, адвокати, журналісти-чорнопіарщики, нотаріуси, охоронні агенції, торговці цінними паперами, а також різні кримінальні елементи.

За останні кілька років у Росії, а потім і в Україні з’явився новий вид загарбників бізнесу — «рейдери в законі». Вони не використовують у своїй роботі складні багатоходові прийоми, як це робили рейдери раніше. Вони діють простіше й ефективніше. Під час захоплення прибуткового бізнесу «рейдери в законі» збирають інформацію про бізнес підприємства-цілі, а потім роблять пропозицію господарям цього прибуткового бізнесу, від якої вони не можуть відмовитися, як у фільмі «Хресний батько». У результаті господарі прибуткового бізнесу продають цим «рейдерам у законі» свій бізнес за ціну, набагато нижчу навіть за символічну.

Схеми захисту прибуткового бізнесу від рейдерських захоплень

Як свідчить практика ведення бізнесу, кращий захист від рейдерських захоплень — це поділ бізнес-процесів підприємства і передача права власності на активи цього підприємства закордонним компаніям.

Наприклад: відкриваються три підприємства для ведення бізнесу з виробництва товарів. Підприємство № 1 закуповує обладнання і передає його підприємству № 2 в оренду. Підприємство № 2 має трудовий ресурс — це працівники, які виготовляють товари, а потім передають їх на реалізацію Підприємству № 3. При цьому засновником — власником Підприємств № 1, Підприємства № 2 і Підприємства № 3 є іноземна компанія або кілька іноземних компаній, зареєстрованих у Європі, Китаї, США або в офшорних зонах.

Поділ бізнес-процесів підприємства і передача у власність активів іноземним компаніям — процес дорогий, зате безпечний, стабільний і максимально захищений від рейдерських захоплень.

Крім того, добре зарекомендували себе такі методи захисту від рейдерських захоплень:

1) проведення комплексу систематичних заходів щодо захисту комерційної таємниці на підприємствах (запобігання витоку інформації про бізнес);

2) мінімізація кредиторської заборгованості перед своїми контрагентами по бізнесу. Адже непогашені борги можуть бути підставою для рейдерського захоплення підприємства-цілі.

Сергій Овчаренко
www.business-rost.com.ua