26.05.2013

Про умови застосування пільгового порядку оподаткування процентів податком на прибуток нерезидентів

Лист від 01.04.2013 р. № 88/99-99-22-0318

Відхопив нерезидент
від України свій процент...

Про умови застосування пільгового порядку оподаткування
процентів податком на прибуток нерезидентів

Лист Міністерства доходів і зборів України
від 01.04.2013 р. № 88/99-99-22-0318*

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо порядку оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України у вигляді процентів і повідомляє таке.

Порядок і особливості оподаткування доходів нерезидентів визначено статтею 160 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Відповідно до пункту 160.1 статті 160 розділу III Кодексу будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються податком в порядку і за ставками, визначеними цією статтею. Для цілей цього пункту під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема, розуміються й проценти.

Пунктом 160.2 статті 160 Кодексу передбачено, що резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від господарської діяльності, зобов’язана утримувати податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15 процентів від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, що набрали чинності, та в інтересах яких здійснюють виплати.

Порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України визначено в статті 103 Кодексу.

Особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на момент виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (пункт 103.2 статті 103 Кодексу).

З огляду на викладене підтвердження бенефіціарності отримувача доходів — одна з умов застосування пільгової ставки або звільнення від податку на прибуток нерезидентів.

Міністр О. Клименко

Від редакції

Детальніше про оподаткування процентів на підставі міжнародних договорів — див. Рекомендації щодо застосування положень конвенцій (угод) про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна (капіталу) в «Бухгалтері» № 17’2013 на с. 17–19. Там же, на с. 31–32,— див. ставки податку на проценти відповідно до чинних міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування.

 

* Лист подано в перекладі з російської мови.— Ред.