05.04.2017

Призупинення реєстрації податкових накладних: де ми?

Точніше: на якому етапі перебуваємо? Що з нормативкою? Чи все готово? Чого чекати в найближчій перспективі? Про це давайте і поговоримо.
призупинення реєстрації ПН/РК

Почалося все «з хвоста» — з появи постанови № 190*. Багато хто подумав: «ну все, приїхали». Але насправді «не приїхали».

* Постанова КМУ «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією ДФС про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації» від 29.03.2017 р. № 190.

Дійсно, з 01.04.2017 р. запрацював новий п. 201.16 ПКУ, а також зміни в п. 201.10 цього Кодексу в частині призупинення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі.

Але знову ж таки, важлива деталь. Упродовж II кварталу 2017 року система працює в тестовому режимі без (!) фактичного блокування реєстрації ( п. 57 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Тобто заблокувати реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування податківці зараз не можуть!

Мало того, самої по собі появи постанови № 190 недостатньо. Чому і говоримо, що почалося все «з хвоста». Адже в іншому ще «кінь не валявся».

Кабмін ще повинен затвердити порядок призупинення реєстрації.

А Мінфіну необхідно затвердити: 1) критерії оцінки ступеня ризику, достатні для призупинення реєстрації; 2) вичерпний перелік документів, що подаються платником для «розблокування» реєстрації; 3) порядок роботи комісії, яка приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування; 4) форму рішень цієї комісії.

Усе це поки що перебуває на проектній/тестовій стадії. З проектами відповідних документів можна ознайомитися за адресою: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2017-rik.

Знову ж таки, вони активно обговорюються на бухгалтерському порталі buhgalter911.com.

Таким чином, так, процес іде — на рівні проектів/тестування. Але на платниках це найближчим часом не відобразиться. Підзаконка ще «сира». До її аналізу ми плануємо приступити вже в наступному номері журналу. Поки ж коротко розповімо про постанову № 190 — документ, що регулює передостанній етап у механізмі призупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування.

Згідно з нею відмовити в реєстрації ДФСУ матиме (з другого півріччя) право, якщо: 1) платник не подав письмових пояснень на підтвердження інформації, вказаної в заблокованій податковій накладній / розрахунку коригування; 2) платник не подав копії документів відповідно до п.п. «в» п.п. 201.16.1 ПКУ; 3) платник надав копії документів, які складені з порушенням законодавства та/або не є достатніми для прийняття комісією ДФС рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування.

Рішення про відмову в реєстрації можна оскаржити.