31.05.2017

Помилка в коді послуг позбавляє податкового кредиту?

У Реєстрі індивідуальних податкових консультацій* з’явилося декілька роз’яснень, присвячених запитанню: бути чи не бути податковому кредиту, якщо в податковій накладній допустили помилку в коді послуги? Пропонуємо їх обговорити.
помилки в податковій накладній, код послуг

* З Реєстром індивідуальних податкових консультацій можна ознайомитися на сайті ДФСУ у вкладці «Інформація з реєстрів» (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).

Ідеться про індивідуальні податкові консультації ДФСУ від 17.05.2017 р. № 220/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — ІПК № 220) і від 17.05.2017 р. № 224/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — ІПК № 224).

Для відповіді на запитання, чи буде податковий кредит за податковою накладною, у якій допущена помилка в коді послуги, податківці звертаються до останнього абзацу п. 201.10 ПКУ (ср. ). Адже саме він визначає, яка помилка в обов’язковому реквізиті податкової накладної може бути пробачена для збереження податкового кредиту, а яка — ні. Нагадаємо, що цим пунктом установлено:

«податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 цієї статті (окрім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати виконану операцію <...> є підставою для віднесення покупцем сум податку в податковий кредит».

Як бачимо, помилка в коді УКТ ЗЕД — неприпустима. А ось стосовно коду послуг таких жорстких вимог немає. Головне, щоб можна було ідентифікувати виконану операцію.

Але ось у вищеназваних ІПК податківці доходять дуже несподіваного висновку. Так, в ІПК № 220 указано, що: «податкова накладна, складена починаючи з 16.03.2017 р., що містить помилки в коді послуги згідно з ДКПП (у тому числі, якщо код послуги взагалі не вказаний), не може бути підставою для відображення податкового кредиту, оскільки не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію» .

Благо податківці погоджуються з тим, що відсутність коду послуг у податкових накладних, складених і зареєстрованих до 16.03.2017 р., не вважається помилкою і не є перешкодою для відображення податкового кредиту .

Аналогічні висновки (щоправда, у дещо м’якшій формі) простежуються і в ІПК № 224. І вони просто вражають. Гаразд, якщо б фіскали стверджували, що обмеження, установлене для помилок у коді УКТ ЗЕД, стосується і коду послуг. Але вони говорять, що сама собою помилка в коді послуги заважає ідентифікувати операцію.

Цікаво, як тоді раніше (до 2017 року) ідентифікували операцію з постачання послуг?! Тим більше що, коли ще не було «ліберальної» норми п. 201.10 ПКУ, суди визнавали: помилка в коді УКТ ЗЕД сама собою не заважає ідентифікації операції (наприклад, постанова Львівського окружного адміністративного суду від 19.03.2013 р. у справі № 813/718/13-а). Відповідно, аналогічно і помилка в коді послуг не повинна заважати такій ідентифікації.

Хоча цілком можливо, що це просто невдалі консультації (адже навіть у тому ж ЗІР консультацій з подібними висновками немає).