20.09.2017

Уточнююча декларація з прибутку vs відмітка про незастосування різниць

У підкатегорії 102.23.01 ЗІР з’явилася цікава консультація, що стосується відмітки для малодохідних платників «Наявність рішення» в завершальній частині «прибуткової» декларації*. Цього разу розглянутий випадок заповнення вказаного поля при поданні уточнюючої декларації. Розберемося!
податок на прибуток, податкова звітність

* Форма якої затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897.

Що ж «говорять» з приводу заповнення цього поля «підказки» до декларації і ПКУ? Згідно з виноскою 15 до поля «Наявність рішення» заповнюють його в разі використання права на незастосування коригувань фінрезультату на різниці відповідно до п.п. 134.1.1 ПКУ. У свою чергу, вказаний підпункт вимагає приймати рішення про незастосування різниць «не більше одного разу впродовж безперервної сукупності років, у кожному з яких виконується критерій за розміром доходу». Про прийняте рішення платник податків указує в податковій звітності, яка подається за перший рік у такій безперервній сукупності років. У подальші роки такої сукупності коригування фінрезультату також не застосовують.

На підставі прямих норм ПКУ ми і рекомендували при заповненні декларації за 2016 рік заповнювати обговорюване поле лише новачкам**.

** Дивіться, зокрема, статті «Декларуємо прибуток-2016» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 5) і «Прибуткова декларація: запитання в «останній вагон» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 7).

Тепер про побажання податківців. Складається «стійке» враження, що вони хочуть бачити заповненими поля «Наявність рішення» і «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» фактично щороку (у якому не застосовуються різниці, зрозуміло).

«Першою ластівкою» була консультація в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 5, с. 41: «якщо в подальші звітні (податкові) періоди <…> платник використовує право на незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування, то відповідна відмітка в декларації також проставляється».

У ній бачимо лише прив’язку до неперевищення доходу за останній річний період межі в 20 млн грн., без уточнення, що це перший рік у «безперервній сукупності років».

У принципі, в такому ж світлі можна представити і невиразну консультацію з категорії 102.23.01 ЗІР.

І нарешті — свіже роз’яснення з категорії 102.23.01 ЗІР. У ньому податківці говорять про те, що при поданні уточнюючої декларації до декларації, в якій була «відмітка», потрібно цю відмітку підтверджувати (дублювати).

Що маємо в результаті? Незважаючи на те, що з ПКУ явно випливає висновок про одноразовість «відмітки», на догоду податківцям цю «відмітку» потрібно дублювати в усіх подальших деклараціях (поки не застосовуються різниці). Причому в тому числі і в уточнюючих деклараціях до таких декларацій.

Водночас вважаємо, що якщо «відмітка» проставлена одноразово, це не привід панікувати. Змусити вас рахувати різниці за «непродубльовані» роки податківці підстав не мають.