07.11.2018

Як заповнити Книгу обліку доходів і витрат, якщо вам платять карткою

Коли підприємець приймає від клієнтів оплату платіжними картками (використовує POS-термінал), грошові кошти «падають» йому на рахунок не вмить, а через якийсь час (це може тривати й декілька днів). Тому постає запитання, на яку дату такий дохід відображати в Книзі? Розбираємося!

Як правильно? Будь-який підприємець (як загальносистемник, так і єдиноподатник) відображає дохід за касовим методом. Що це означає? Усе дуже просто: вважається, дохід виникає в момент отримання готівки або в момент зарахування безготівкової виручки на поточний рахунок.

Візьмемо до уваги загальносистемника. У п.п. 2 п. 6 Порядку № 481* сказано, що до графи 2 Книги записується дохід, «<…> зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою <…>».

* Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481.

Отже, доти, доки гроші на рахунок не надійшли, доходу немає. І неважливо, що товар може бути вже відвантажений (або робота/послуга виконана), або навіть оплата здійснена через POS-терміналдоти, доки у банківській виписці не з’явиться інформація про дохід, записувати його до графи 2 Книги не потрібно!

Оплата карткою через POS-термінал — це безготівковий платіж, тому дохід виникає тільки в момент зарахування грошей на поточний рахунок.

Абсолютно те ж саме можна сказати і про єдиноподатника. Він записує дохід до Книги тільки в момент його отримання: або коли взяв до рук готівку, або коли гроші «впали» на поточний рахунок (п. 292.6 ПКУ, п. 5 Порядку № 579**).

** Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Як хочуть податківці? Незважаючи на те, що законодавство гранично зрозуміло говорить про момент виникнення доходу в підприємців, податківці все одно «мутять воду» . Не так давно в категорії 104.08 ЗІР з’явилася дивна консультація. У ній ДФСУ вимагає від загальносистемників, які приймають від клієнтів оплату платіжними картками, заповнювати Книгу «на підставі інформації, зазначеної у фіскальних звітних чеках», тобто на підставі Z-звітів РРО .

А там, як відомо, крім готівкового доходу, фігурують і суми, що пройшли через POS-термінал (тобто безготівкові оплати, які на рахунок ще «не впали»). Мабуть, це черговий «ляп» фіскалів .

У Z-звіті має бути зазначений загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) з поділом за формами оплати***.

*** Пункт 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування від 18.02.2002 р. № 199.

Як же бути підприємцеві? На щастя, приймаючи оплату карткою, ми маємо справу з безготівковим доходом, а отже, 5-кратний штраф за неоприбуткування готівки не небезпечний . Тому можна «видихнути» і заповнювати Книгу, як вам зручніше (згідно із законом або «за методом податківців»). Але ми радимо діяти згідно із законом і, про всяк випадок, заручитися письмовою консультацією фіскалів із цього приводу.