04.09.2020

Зміни до Класифікатора професій. Застосовуємо на практиці

Чи потрібно вносити зміни до штатного розпису в разі адаптації назви посади для визначення жіночої статі особи, яка її обіймає? Як правильно утворити таку назву? Як відобразити в штатному розписі назву посади, яка відповідає професійній назві роботи «Сестра медична (брат медичний)» (код КП 3231)?

Мінекономрозвитку наказом від 18.08.2020 р. № 1574 внесло зміни до Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП). Ними передбачена можливість за потреби роботодавця адаптувати професійні назви робіт для визначення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи*.

* Детальніше див. статтю «Директорка», «соціологиня» тощо: нове в Класифікаторі професій» цього номера. — Прим. ред.

Така адаптація повинна виконуватися відповідно до п. 4 § 32 Українського правопису, схваленого постановою КМУ від 22.05.2019 р. № 437, тобто від назв професій чоловічого роду за допомогою суфіксів -к-, -иц-(я), -ин-(я), -ес- тощо утворюємо професії на визначення осіб жіночої статі.

Найуживанішим є суфікс -к-, наприклад, «директор» — «директорка». Суфікс -иц-(я) приєднуємо насамперед до основ на -ник і -ень: «охоронник» — «охоронниця», «учень» — «учениця». Суфікс -ин-(я) сполучаємо з основами на -ець та на приголосний: «продавець непродовольчих товарів» — «продавчиня непродовольчих товарів», «філолог» — «філологиня».

Увага! Адаптація проводиться роботодавцем за потреби. Це може бути звернення конкретної працівниці, яка обіймає (приймається на / переводиться на) відповідну посаду, або ж відповідне рішення роботодавця, погоджене з трудовим колективом.

Тобто КП не зобов’язує роботодавця адаптувати професійні назви робіт, проте розширює його можливості з урахуванням діючого правопису.

Що стосується штатного розпису, то вважаємо, що в ньому слід зазначати назви посад (робіт) у тому роді, в якому вони зазначені в додатках А і Б КП, тобто «директор», «юрист», «бухгалтер» тощо.

Ще одне питання. Починаючи з 18.08.2020 р. в КП у медичній галузі всі професійні назви робіт (спеціалізації) «сестри медичної» мають й відповідну «чоловічу» редакцію, зазначену в дужках. Наприклад, «Сестра медична (брат медичний)», код КП 3231.

Такі назви робіт є однотипними та на практиці потребують конкретного визначення («Сестра медична» або «Брат медичний»). Проте наведення їх в окремих рядках штатного розпису призведе до гендерної нерівності. Тому, на нашу думку, такі назви робіт у штатному розписі слід зазначати в одному рядку, наприклад, таким чином: «Сестра медична / брат медичний».