08.01.2021

Середня зарплата, премії і Порядок № 100

Дивлячись на оновлений Порядок № 100* та його революційний механізм включення премій до розрахунку середньої зарплати**, хочеться сказати: поверніть все як було! На жаль, але наші гірші припущення підтвердило Мінекономіки своїм роз’ясненням*** у прикладах.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

** Деталі — у статті «Новий «сотий», або Порядок розрахунку «середньої» змінено» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 51).

*** buhgalter911.com/uk/news/news-1055373.html

Здавалося б, безневинна фраза: «при розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100 усі виплати, у тому числі й премії, відносимо до місяців, ЗА які вони нараховані» може привести буха до катастрофи…

Премії за місяць

Якщо у вас премії нараховуються місяць у місяць — вважайте, що ви зірвали джекпот! Адже премії у вас сидять у своїх місяцях. Гірше, якщо ви нараховуєте премії в поточному місяці за попередній. У цьому випадку при розрахунку «середньої» їх потрібно відкинути до місяців, ЗА які вони нараховані.

Приклад 1. На підприємстві премії нараховуються в поточному місяці за попередній. 4 січня 2021 року працівникові буде наданий додатковий день відпочинку за донорство.

У розрахунковому періоді (листопад — грудень 2020 року) були нараховані: у листопаді (21 роб. дн.) — основна зарплата 6000 грн і премія за жовтень — 850 грн; у грудні (22 роб. дн.) — основна зарплата 6000 грн і премія за листопад — 1000 грн.

При розрахунку середньої зарплати премію за жовтень — відкидаємо. Адже вона нарахована за місяць, який не входить до розрахункового періоду.

Сума «середньої» становитиме:

(6000 + 6000 + 1000) : (21 + 22) = 302,33 (грн).

А тепер «найприємніше». Після того як працівникові в січні 2021 року буде нарахована премія за грудень (місяць, який входив до розрахункового періоду), середню зарплату потрібно буде перерахувати й донарахувати/доплатити працівникові відповідну виплату!

На це звертає увагу Мінекономіки у своєму роз’ясненні.

У розрахунку «середньої» повинні брати участь виплати, нараховані за місяці, які сформували такий період.

Припустимо, премія за грудень, нарахована в січні, — 1200 грн. Тоді працівникові потрібно донарахувати і доплатити середню за донорський день:

(6000 + 6000 + 1000 + 1200) : (21 + 22) - 302,33 = 27,90 (грн).

Далі, при розрахунку інших виплат за Порядком № 100, наприклад відпускних, оплати днів відрядження тощо, потрібно буде пам’ятати про ці донарахування і також відносити їх до своїх місяців!

І це стосується не лише випадку з донорським днем, але будь-якої виплати, розрахунок якої проводите за Порядком № 100, наприклад відпускних, компенсації за невикористану відпустку, оплати днів відрядження.

Думаєте жах? Ні-і. Набагато жахливіше все в тих роботодавців, у яких є премії за 2 — 12 місяців, наприклад квартальні, піврічні премії, винагорода за підсумками роботи за рік.

Премія за 2 — 12 місяців

Для премій за 2 — 12 місяців абз. 3 п. 3 розд. III Порядку № 100 передбачений абсолютно новий порядок включення до розрахунку середньої зарплати. Прописаний він у Порядку № 100, відверто — каламутно. Ми запропонували свій варіант прочитання. Його підтвердило Мінекономіки. Так, якщо премія нарахована за 2 — 12 місяців, то її потрібно розподілити за місяцями, ЗА які вона нарахована, пропорційно відпрацьованим у них робочим дням. До розрахунку «середньої» включаємо розподілені суми премії за місяці, що ввійшли до розрахункового періоду.

Аналогічно робимо й з винагородою за підсумками роботи за рік.

Приклад 2. Працівник іде в щорічну відпустку з 28.12.2020 р. У розрахунковому періоді (грудень 2019 року — листопад 2020 року) йому нарахована винагорода за підсумками роботи у 2019 році в сумі 10000 грн.

До розрахункового періоду ввійшов тільки один місяць 2019 року, за який нарахована річна винагорода, — грудень. Тому в розрахунку відпускних візьме участь тільки частина такої винагороди, що припадає на робочі дні грудня. Припустимо, що у 2019 році працівник фактично відпрацював 210 роб. дн., у тому числі 21 роб. дн. у грудні. Тоді в розрахунку відпускних винагорода за 2019 рік візьме участь у сумі:

10000 грн : 210 роб. дн. х 21 роб. дн. грудня = 1000 грн.

Думаєте: бідний працівник, утратив у сумі середньої зарплати! Ой, не того ви жалієте! Тут жаліти потрібно бухгалтера, який розраховує ці виплати. Пам’ятаєте, усі виплати враховують у тих місяцях, за які вони нараховані?! Отже, якщо в подальшому (після того, як були розраховані відпускні) працівникові нарахують виплати за місяці, які ввійшли до розрахункового періоду, середню зарплату доведеться перерахувати!

Наприклад, нарахували і виплатили відпускні, а потім нарахували квартальну премію за місяці, які ввійшли до розрахункового періоду. Що ж, будь ласкавий, перерахуй середню зарплату, донарахуй і доплати працівникові відпускні.

За кінцем року нарахували річну винагороду? Супер! Перерахуй працівникові відпускні знову. А заразом і всі інші виплати, які розраховувалися за Порядком № 100

І не лише цьому працівникові, а всім, кому винагороду за рік нарахували .

Як можна уникнути перерахунків?

Відмовитися від такого варіанта преміювання (у поточному за попередній і за 2 —12 місяців) або замаскувати його під інші види виплат. При цьому бажано, щоб такі інші види виплат не були разовими і брали участь у розрахунку відпускних. Поясню. Є, наприклад, винагорода за підсумками за рік. Перше, що відразу спадає на думку, — це замаскувати її під матдопомогу, наприклад, до новорічно-різдвяних свят. Але будь-яка матдопомога, разова/систематична, оподатковувана/неоподатковувана, не бере участі в розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100 (ср. ). Отже, маскування під матдопомогу = втрата в сумі відпускних.

Що можна запропонувати?

1. Місячні премії без обмеження розміром. У чому його сенс? Оскільки верхньої планки немає, то можна протягом року виплачувати премії у звичному розмірі (наприклад, 30 % від окладу), а за кінцем року (замість винагороди за рік) виплатити премію за грудень у розмірі 130 % від окладу.

Такий же варіант можна «прокрутити» й із квартальними преміями. Але! Потрібно переглянути Положення про преміювання, щоб ви самі собі не суперечили.

2. Суміщення посад. Якщо у вас окремим працівникам виплачуються квартальні премії, то їх замаскувати можна так. Вводимо до штатного розпису посаду, яка буде вакантною. Раз на квартал установлюємо суміщення, проводимо за нього доплату.