22.01.2021

Звільнення ФОП на ЄП від РРО/ПРРО: ювелірні нюанси

«РРО/ПРРО-відстрочення» до кінця 2021 року підприємці-єдиноподатники груп 2 — 4 отримали. Але не всі. «Ювелірам» і тим, хто надає платні послуги у сфері охорони здоров’я, не пощастило*. У зв’язку з чим у них виникає чимало запитань. Розберемо цікаве питання щодо «ювелірів».

* Деталі знайдете в статті «РРО-відстрочення для єдиноподатників та інші новації Закону № 1017» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 50).

ФОП-ЄП групи 3 займається ремонтом і виробництвом ювелірних виробів під замовлення та на продаж. Чи може ФОП як виробник продавати свої вироби без РРО/ПРРО?

«Оновлений» п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ НЕ дає РРО/ПРРО-звільнення, зокрема, тим ФОП-єдиноподатникам груп 2 — 4, які здійснюють «реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння».

Питання в тому, що вважати реалізацією.

Певну неоднозначність до цього питання вносить «різнобій» у частині формулювань з тієї ж єдиноподаткової глави 1 розділу XIV ПКУ. Трапляються, наприклад, такі формулювання:

«Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які … здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи»;

«291.7. Для цілей цієї глави під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються такі види послуг:

28) виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням;

29) послуги з ремонту ювелірних виробів;»

Знову ж таки в ПКУ в нас є визначення понять:

«14.1.36. господарська діяльність — діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг…»

«14.1.202. продаж (реалізація) товарів — будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів. Не вважаються продажем товарів операції з надання товарів у межах договорів комісії (консигнації), поруки, схову (відповідального зберігання), доручення, довірчого управління, оперативного лізингу (оренди), інших цивільно-правових договорів, які не передбачають передачі прав власності на такі товари»;

«14.1.203. продаж результатів робіт (послуг) — будь-які операції господарського, цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпоряджання товарами, у тому числі нематеріальними активами та іншими об’єктами власності, що не є товарами, за умови компенсації їх вартості, а також операції з безоплатного надання результатів робіт (послуг)…».

Висновок 1. Ремонт і виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням не можна вважати реалізацією «ювелірки» для цілей застосування РРО/ПРРО.

Тут інша природа відносин. Це договори: надання послуг — у випадку з ремонтом; підряду/робіт — у випадку з виготовленням на замовлення. Така діяльність не потрапляє до визначення «продаж (реалізація) товарів».

Підтвердження знову ж таки бачимо в логіці побудови єдиноподаткової глави 1 розділу XIV ПКУ. Послуги населенню з виготовлення ювелірних виробів за індивідуальними замовленнями та з ремонту ювелірних виробів можна надавати в групах 1 і 2.

А ось

«діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння» —

тільки в групі 3 на ставці 5 %.

З урахуванням вимог останнього абзацу п. 293.3 ПКУ.

Висновок 2. А ось із діяльністю з торгівлі продукцією власного виробництва не все так просто.

З одного боку, виробництво — це діяльність, пов’язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію виробленої продукції. Інакше кажучи, виробництво має на увазі в тому числі реалізацію виробленого.

І цитати вище з єдиноподаткової глави 1 розділу XIV ПКУ в цьому плані нас дещо обнадіюють, адже «всюди» діяльність з виробництва зазначена окремо від діяльності з продажу (реалізації).

Знову ж таки виробництво ювелірних і подібних виробів значиться у КВЕД під окремим кодом 32.12. Тоді як у діяльності з перепродажу (продажу без переробки) коди інші (зокрема, 46.48, 47.77).

Але, на жаль, нікуди не подінеш визначення «продаж (реалізація) товарів» з п.п. 14.1.202 ПКУ (див. вище). Йому податківці, очевидно, й приділятимуть першорядне значення. Є передача права власності на товар? Є. Отже, й реалізація є . Неважливо, це власна продукція чи куплений для перепродажу виріб.

Тому виходити, вважаємо, потрібно з того, що РРО/ПРРО-звільнення за п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ НЕМАЄ ні в тих, хто займається торгівлею (перепродажем) «ювелірки», ні в тих, хто займається продажем самостійно виробленої «ювелірки».