04.06.2021

Донорські пільги: роз’яснення Мінсоцполітики

Із новим донорським Зако­ном № 931* ми вас уже знайомили**. Цим документом дещо «підправили» пільги, які надаються донорам крові. Зараз ми отримали роз’яснення Мінсоцполітики щодо випадків, коли донор здає кров у вихідний день або в день відпустки. Поспішаємо вас із ними познайомити.

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

** Стаття «Новий «донорський» Закон: що нового для роботодавців?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

Нагадаємо, що новий Закон № 931 переважно зберіг за донорами крові та її компонентів їхні пільги. Але є нюанси.

Дні медобстеження і здавання крові

У такі дні донора звільняють від роботи зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. Якщо медобстеження і здавання крові проводяться в один день, працівника звільняють від роботи на 1 день.

Якщо в ці дні працівник за погодженням із керівництвом підприємства був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Додатковий день відпочинку

Тут є важливе правило, яке роз’яснило нам Мінсоцполітики в листі від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07. Так, безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові, у тому числі в разі донації у вихідні, святкові та неробочі дні, працівникові надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. Але тільки якщо цей (який настає за днем донації) день є для нього робочим згідно з графіком роботи.

Тобто в разі донації крові напередодні вихідних і неробочих днів (чи безпосередньо в такий день) працівникові надається додатковий день відпочинку, тільки якщо цей (що настає за днем донації) день для нього є робочим за графіком роботи.

Наприклад, якщо працівник при п’ятиденному робочому тижні здає кров у суботу, додатковий день відпочинку безпосередньо після дня здавання крові йому не надається взагалі. Оскільки в неділю співробітник і так не працює. Перенести його на інший день або приєднати до відпустки в цьому випадку теж не можна.

А ось якщо працівник здасть кров у неділю, то він може скористатися додатковим днем для відпочинку: або безпосередньо після донації, тобто в понеділок, або приєднавши його до щорічної відпустки. Адже наступний після донації день є для нього робочим.

Працівник здає кров у період щорічної відпустки

Як роз’яснили фахівці Мінсоцполітики в листі від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07, у разі донації крові та/або компонентів крові в період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга — така відпустка продовжується на один день.

Хоча раніше, у період дії старого «донорського» Закону, якщо працівник здавав кров у період щорічної відпустки, то вона продовжувалася на 2 дні: на 1 день — за медичне обстеження і здавання крові + на 1 додатковий день для відпочинку за донорство.