28.05.2021

Мінбаза для сільгосппродукції за ПДВ‑ставкою 14 %

Податківці поступово проливають світло на правила застосування ставки ПДВ 14 % при постачанні певних видів сільгосппродукції. Нещодавно вони розповіли, яке молоко є незбираним для цілей застосування ставки 14 % (див. «Бухгалтер 911», 2021, № 21). Тепер вони дійшли до операцій із дешевого постачання сільгосппродукції, що оподатковується за ставкою 14 %.

Нагадаємо: аграрії, як і інші платники ПДВ, мають продавати товари (роботи і послуги) за договірною вартістю. Але у випадку, коли договірна вартість є нижчою за мінімальну базу оподаткування, визначену абз. 2 п. 188.1 ПКУ, платнику ПДВ потрібно донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи із суми перевищення мінбази над договірною вартістю.

Тобто, по суті, при дешевому продажу сільгосппродукції, що оподатковується ПДВ за ставкою 14 %, або при безоплатному постачанні такої продукції аграрій має скласти дві ПН:

— першу — виходячи з договірної вартості;

— другу — на суму перевищення мінбази над договірною вартістю. Ідеться про складання ПН на себе з типом причини «15».

Зі складанням першої ПН зазвичай проблем немає.

А ось що стосується другої ПН на дотягування договірної вартості до мінбази, то тут виникло запитання: яку саме ставку ПДВ використовувати — 14 % чи 20 %? Таке запитання виникло через давні вимоги фіскалів щодо нарахування податкових зобов’язань на операції з дотягування договірної вартості до мінбази при дешевому експорті, тобто коли операція з дешевого постачання потрапляє під дію не загальної, а зменшеної ставки ПДВ. Фіскали спочатку наполягали на застосуванні до різниці ставки 20 %. Але згодом погодилися з тим, що нульова ставка ПДВ застосовується до всієї бази оподаткування, і навіть виписування мінбазної ПН не вимагають.

Тому всі аграрії боялися, що тут почнеться щось подібне. Але ні. Податківці не почали вигадувати схеми. Вони прямо заявили (див. роз’яснення в категорії 101.16 ЗІР), що при дешевому постачанні з 01.03.2021 р. сільгосптоварів, які оподатковуються ПДВ за ставкою 14 %, проводити дотягування договірної вартості до мінбази слід за тією ж ставкою, тобто за ПДВ-ставкою 14 %. Воно і не дивно. Ідеться про одну операцію постачання.

У разі постачання після 01.03.2021 р. за ціною нижче, ніж ціна придбання, сільгосппродукції, яка оподатковується за ставкою 14 %, у ПН на дотягування до мінбази (з типом причини «15») зазначається код ставки «14»

При цьому податківці зауважують, що при складанні мінбазної ПН на постачання 14 %-ї сільгосппродукції ставка 14 % застосовується до операцій з дешевого продажу, які проводилися саме починаючи з 01.03.2021 р. Тобто навіть якщо ви придбали сільгосппродукцію до 01.03.2021 р. за ставкою ПДВ 20 %, а потім її продали дешевше, то й операція з постачання такої продукції, й операція з дотягування договірної вартості до мінбази має оподатковуватися за ставкою 14 %. Цей же висновок стосується і випадку, коли аграрій сам виробив сільгосппродукцію і з 01.03.2021 р. продає її дешевше звичайної ціни.