15.06.2015

Допомога по безробіттю і страховий стаж

Чи включається до страхового стажу для оплати періоду тимчасової непрацездатності період отримання допомоги по безробіттю?

Згідно з ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісячно сплачуються нею і роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок*. Виняток — періоди:

* Мінімальний страховий внесок — це сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру ЄСВ, установлених законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). — Прим. ред.

— відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності).

Їх уключають до страхового стажу як періоди, за які сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Страхування на випадок безробіття є одним із видів загальнообов’язкового державного соціального страхування (див. ст. 4 Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 14.01.98 р. № 16/98-ВР). Серед іншого, при настанні страхового випадку таке страхування передбачає виплату застрахованій особі допомоги по безробіттю.

Таким чином, період отримання допомоги по безробіттю, яка є одним із видів матеріального забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, слід уключати до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.