18.05.2015

Матдопомога держслужбовцям: оплатні та індексаційні моменти

Мінсоцполітики в листі від 19.01.2015 р. № 39/13/84-15 надало роз’яснення щодо виплати різних видів матдопомоги держслужбовцям.

У листі Міністерство акцентує увагу на тому, що допомога на оздоровлення держслужбовцям виплачується виключно в разі надання їм щорічної відпустки.

Цікаві висновки наведено і щодо виплати держслужбовцям матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань. Таку матдопомогу може бути виплачено, наприклад, у разі скрутного матеріального становища держслужбовця, у зв’язку з його тривалою хворобою. У листі рекомендується умови виплати такої допомоги (обставини, за яких вона надається), коло осіб-претендентів прописати у відповідному Положенні органу. Як правило, таке Положення складають як додаток до колективного договору або взагалі усі моменти, пов’язані з виплатою такої матдопомоги, прописують у самому колдоговорі.

Пам’ятайте: матдопомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою виплатою, і якщо коштів для її надання недостатньо, її не виплачують.

Фахівці Мінсоцполітики висловилися і з приводу індексації допомоги на оздоровлення і матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань. На думку «трудового» Міністерства, такі виплати не індексуються згідно з чинним механізмом індексації — Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. Причина: разовий характер таких видів допомоги.