18.05.2015

Затверджено Вимоги до структури і змісту професійних програм підвищення кваліфікації

Нацдержслужба України наказом від 30.03.2015 р. № 65 затвердила Вимоги до структури і змісту професійних програм підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Зміст професійної програми повинен відповідати, зокрема, таким вимогам:

відображати сучасні потреби і враховувати тенденції соціально-економічного розвитку країни;

бути спрямованим на удосконалення професійної компетентності державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад;

мати практичну спрямованість на модернізацію державного управління, реалізацію реформ, вирішення актуальних проблем державного управління та розвитку громадянського суспільства.

Вимогами також передбачено, що тривалість підвищення кваліфікації з відривом від служби і збереженням заробітної плати не повинна перевищувати чотирьох тижнів (за погодженням з Кабінетом Міністрів України, як виняток, двох місяців), без відриву від служби — шести місяців, для військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ — 90 календарних днів (за умови відшкодування фінансових витрат стороною, що приймає, та за рішенням Віце-прем’єр-міністра України відповідно до розподілу функціональних обов’язків — 18 місяців).

Загальна тривалість навчання за професійною програмою визначається в академічних годинах (1 академічна година становить 45 хвилин) і включає час для проведення навчальних занять під керівництвом викладачів, самостійної навчальної роботи слухачів і проведення підсумкового контролю.

Тривалість аудиторної і самостійної навчальної роботи не повинна перевищувати 10 академічних годин на день.

Обсяг максимального навантаження слухача на один тиждень становить 54 години аудиторних занять і самостійної навчальної роботи.

Обсяг часу професійної програми підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад не повинен бути менше ніж 108 годин з урахуванням аудиторних занять і самостійної роботи. Для тематичних професійних програм підвищення кваліфікації (з питань контролю, запобігання та протидії корупції) обсяг часу повинен бути не менше ніж 72 години з урахуванням аудиторних занять та самостійної роботи.