19.12.2016

З 1 грудня підвищено посадові оклади за ЄТС

Коментар до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. № 840

Постановою, що коментується, з 1 грудня 2016 року збільшено посадові оклади (тарифні ставки) усіх категорій працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери, які оплачуються на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці (ЄТС).

Поява документа зумовлена підвищенням на законодавчому рівні з 1 грудня 2016 року розміру мінімальної заробітної плати з 1450 до 1600 грн. і необхідністю забезпечення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.

Також постановою, що коментується, затверджено новий розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС, на базі якого розраховують посадові оклади (тарифні розряди) працівників 2 — 25‑го тарифних розрядів за ЄТС («базовий» тарифний розряд множать на відповідний тарифний коефіцієнт ЄТС).

Важливо! З 01.12.2016 р. розмір «базового» посадового окладу становить 1335 грн.

Нагадаємо: з 01.05.2016 р. до 01.12.2016 р. розмір «базового» посадового окладу становив 1185 грн. Виходить, що цей показник збільшився на 150 грн., або майже на 12,7 %. При цьому збережеться грошовий розрив у сумі 265 грн. між мінімальною зарплатою та «базовим» окладом.

Від розміру «базового» посадового окладу залежать розміри посадових окладів за тарифними розрядами згідно з ЄТС. Розмір таких окладів потрібно визначати. Проте самостійно обчислювати розміри цих посадових окладів не доведеться — усі суми є в постанові, що коментується.

Як бачимо, із загальної розрахункової схеми визначення окладів вибиваються посадові оклади (тарифні ставки) для працівників 1 — 3-го тарифних розрядів. Річ у тім, що якщо обчислювати їх за загальною схемою, то у результаті вийдуть розміри посадових окладів (тарифних ставок) менші мінімальної зарплати.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР заборонено встановлювати посадові оклади (тарифні ставки) менше мінімальної зарплати.

З метою недопущення «зрівнялівки» в посадових окладах для працівників 1 — 3-го тарифних розрядів за ЄТС оклади цих працівників установлено диференційовано:

— 1-го тарифного розряду — 1600 грн.;

— 2-го тарифного розряду — 1605 грн.;

— 3-го тарифного розряду — 1615 грн.

Для працівників 4 — 25-го тарифних розрядів оклади розраховані шляхом множення посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС (1335 грн.) на відповідний тарифний коефіцієнт.

Важливий і останнім часом вже звичний нюанс: підвищення окладів здійснюється у межах витрат на оплату праці. Цей висновок випливає з пояснювальної записки до проекту акта: «реалізацію проекту акта буде здійснено у межах витрат, передбачених у Державному бюджеті України на 2016 рік».

Тобто чекати з бюджету додаткового фінансування зарплатних витрат не доводиться. Усі витрати з виплати зарплати у збільшеному розмірі потрібно буде проводити з наявних коштів, передбачених у кошторисі на поточний рік на оплату праці, а також з використанням економії фонду оплати праці.

Керівникам установ, закладів та організацій необхідно забезпечити встановлення у штатних розписах нових розмірів посадових окладів з 1 грудня 2016 року.