18.07.2016

Щодо оплати праці державних службовців місцевих державних адміністрацій

Лист Міністерства соціальної політики України від 27.05.2016 р. № 7696/0/14-16/13

Міністерство соціальної політики розглянуло листа щодо застосування постанови Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» і в межах компетенції повідомляє.

Щодо можливості виплати надбавок за знання та використання в роботі іноземної мови, доплати за науковий ступінь, надбавки за почесне звання, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268, то слід зазначити наступне.

Закон України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу» набрав чинності з 1 травня 2016 року.

Частиною другою статті 50 зазначеного Закону України визначено, що заробітна плата державного службовця складається з:

— посадового окладу;

— надбавки за вислугу років;

— надбавки за ранг державного службовця;

— виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця; виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою; премії (у разі встановлення).

На виконання норм зазначеного Закону Кабінетом Міністрів України затверджено схему посадових окладів на посадах державної служби в державних органах, розміри надбавок за ранги державних службовців та прирівняння посад державної служби (постанова Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 292 (із змінами)).

При цьому норми актів Кабінету Міністрів України, які визначали умови оплати праці державних службовців до набрання чинності Законом України «Про державну службу», не застосовуються.

З метою уникнення неоднозначного тлумачення норм законодавства та приведення актів Кабінету Міністрів України з питань оплати праці у відповідність до Закону України «Про державну службу» розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України, яким пропонується визнати такими, що втратили чинність, деякі акти Кабінету Міністрів України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» (із змінами) до групи 4 оплати праці належать посади керівників самостійних структурних підрозділів інших державних органів, тому посадовий оклад керівника апарату місцевої адміністрації має визначатись за цією групою, на нашу думку, на рівні керівника департаменту, а заступника керівника апарату — до групи 5 оплати праці з відповідним посадовим окладом з урахуванням юрисдикції державних органів.

Посади керівників структурних підрозділів та їх заступників в апараті місцевої державної адміністрації визначаються як для керівників структурних підрозділів у складі департаменту, служби, самостійного управління за групою 6 оплати праці.

Що стосується посади адміністратора, то на даний час цієї посади у додатку 3 не визначено, тому до внесення відповідних змін пропонуємо посадовий оклад адміністратора визначати на рівні державного адміністратора (група 6). Такі зміни на даний час опрацьовуються Мінсоцполітики.

Посадові оклади державних службовців районних в місті Києві державних адміністрацій визначаються як для державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Заступник Міністра — керівник апарату В. Іванкевич