20.02.2017

Доплата за ненормований робочий день & доплата до МЗП

Водієві райради встановлено доплату за ненормований робочий день у розмірі 25 % від посадового окладу. Чи враховувати таку доплату при порівнянні нарахованої зарплати з мінімальною заробітною платою?

Так, доплату за ненормований робочий день враховують для порівняння з МЗП*. Пояснимо чому.

* Мінімальна заробітна плата.

З 01.01.2017 р. розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру М3П. Це передбачено ст. 31 Закону про оплату праці**.

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

У разі коли зарплата за повністю відпрацьовану місячну норму праці менше встановленого законодавством розміру МЗП, здійснюють доплату до МЗП.

При неповній зайнятості або не повністю відпрацьованому місяці МЗП розраховують і виплачують пропорційно виконаній нормі праці.

Для виконання норми ст. 31 Закону про оплату праці про нарахування зарплати не нижче МЗП треба правильно визначити перелік виплат, які включаються в зарплату для порівняння з МЗП, а також перелік тих виплат, які в цьому порівнянні участі не беруть.

В абз. 2 ст. 31 Закону про оплату праці чітко визначено виплати, які не беруть участі в порівнянні нарахованої зарплати з МЗП. Це:

— доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я;

— доплата за роботу в нічний час;

— доплата за надурочний час;

— надбавка за роз’їзний характер робіт;

— премія до святкових (ювілейних) дат.

Виходить, що інші виплати, які входять у поняття заробітної плати і нараховані за виконану норму праці, включаються в МЗП.

Урахуйте, що є виплати, які нараховані не за відпрацьований час. Вони також не включаються в зарплату з метою порівняння її з МЗП. До таких виплат, наприклад, належать відпускні (компенсація за невикористану відпустку), лікарняні, декретні, оплата простою, оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час, тощо.

Це загальні моменти, що стосуються доплати до МЗП. Нас цікавить конкретна виплата — доплата за ненормований робочий день. Чи включається вона в суму нарахованої зарплати для порівняння з МЗП?

Водії, зокрема, належать до працівників, яким установлюють ненормований робочий день. Як компенсація за такий режим роботи їм може надаватися додаткова оплачувана відпустка і встановлюватися відповідна доплата. Ці домовленості, як правило, фіксуються в колективному або трудовому договорі. Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, роботодавець визначає у колективному договорі.

Для водіїв бюджетних установ встановлення і розмір доплати за ненормований робочий день регламентуються спеціальними нормативно-правовими актами.

Оскільки доплата за ненормований робочий день не вказана серед виплат, які не включаються в МЗП, а також входить до складу додаткового фонду оплати праці і виплачується за виконану норму праці, то доплата за ненормований робочий день включається в загальну суму нарахованої зарплати для порівняння її з розміром МЗП.