20.02.2017

Щомісячна премія, що виплачується один раз на рік через брак коштів, не вважається разовою

Коментар до листа Міністерства соціальної політики України від 04.10.2016 р. № 1374/13/8416

При розрахунку середньої заробітної плати для оплати періоду відпустки необхідно правильно визначити, які виплати включають до розрахунку, а які ні. Багато суперечок виникає з уключенням до розрахунку щомісячної премії, яка виплачувалася дуже рідко або взагалі один раз на рік через відсутність фінансових можливостей. Такі ситуації — не рідкість у бюджетних установах. Ми не могли залишити бухгалтерів наодинці з цією проблемою, тож надіслали до «працеоплатного» відомства відповідний запит:

«В установі затверджено Положення про преміювання. Цим Положенням передбачено нарахування та виплату щомісячної премії. Але кошти на виплату такої премії за рахунок економії фонду оплати праці з’явилися в установі тільки в серпні 2016 року. До серпня щомісячна премія не нараховувалася і не виплачувалася. У серпні працівникам установи премію було нараховано і виплачено згідно з Положенням про преміювання.

Працівник установи йде у відпустку у вересні. Чи включається така премія до розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних?»

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповіло, що згідно з п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, при розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, у тому числі й для оплати днів відпустки, враховують премії, що не мають разового характеру.

Але як визначити, що є критерієм «разовості» премії?

Усі питання щодо преміювання працівників установи вирішують самостійно і прописують у внутрішніх документах (у колективному договорі, Положенні про преміювання або Положенні про оплату праці).

У Положенні про преміювання визначають коло працівників, на яких поширюється дія системи преміювання, показники, умови, розмір, строки, критерії преміювання, а також порядок нарахування премій щодо кожної категорії працівників. Рекомендується також обумовити випадки, коли працівників може бути позбавлено премії.

У Положенні про преміювання також обумовлюють, яким способом нараховуватиметься премія. Так, розмір премії може бути встановлено в процентному відношенні до посадового окладу або до посадового окладу з урахуванням різних доплат, надбавок тощо. Премія може виплачуватися і в середньомісячному або фіксованому розмірі тощо.

Премії працівникам можуть виплачуватися за будь-який проміжок часу, наприклад за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. На це звертало увагу Мінпраці у листі від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07 (ср. ). Тому цей нюанс також слід закріпити в Положенні про преміювання.

Крім того, в Положенні про преміювання можуть бути зазначені види премій, що виплачуються працівникам установи. Їх можна розділити на кілька видів:

1. Виробничі премії. До них відносять премії за виконання основних показників у роботі (виконання виробничих завдань і функцій), які виплачують за фактично відпрацьований час. При цьому розмір премії конкретному працівнику визначають згідно з Положенням про преміювання залежно від особистого внеску працівника в кінцеві результати роботи.

2. Премії за виконання окремих доручень (разового характеру).

3. Премії до ювілейних та святкових дат (одноразові премії).

Зверніть увагу: порядок, розмір та умови виплати одноразових виплат, не пов’язаних з конкретними результатами праці, також має бути передбачений у відповідному Положенні про преміювання.

Виходячи з норм Порядку № 100 тільки виробничі премії враховуються при розрахунку середньої зарплати. А от премії за виконання окремих доручень (разового характеру) та премії до ювілейних і святкових дат (одноразові премії) не включають до розрахунку.

Вердикт Мінсоцполітики однозначний: щомісячна премія, виплачена працівникам згідно з Положенням про преміювання за результатами роботи за місяць, включається до розрахунку середньої зарплати відповідно до Порядку № 100. Виплата такої премії тільки в одному місяці року у зв’язку з відсутністю фінансових можливостей не дає підстав вважати її одноразовою.