17.07.2017

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗМІН ДО РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ ОКРЕМИХ ПОЛОЖЕНЬ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ» СТОСОВНО ЗАХОДІВ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 16.03.2017 р. № 85

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції вирішило:

1. Затвердити Зміни до Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 11 серпня 2016 року N 3 (із змінами), що додаються.

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Радецького Р. С.

Голова Н. Корчак

Зміни до Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю

Затверджено рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 16.03.2017 р. № 85

1. У тексті Роз’яснення:

1) скорочення «МЗП» замінити скороченням «ПМ»;

2) слова «мінімальна заробітна плата» в усіх відмінках і числах замінити словами «прожитковий мінімум» у відповідних відмінках і числах;

3) слова «встановлених на» замінити словами «встановлених для працездатних осіб на».

2. Після запитання 32 доповнити новим запитанням 33 такого змісту:

«33. Як заповнювати декларацію особам, для яких посада суб’єкта декларування не є основною або які займають посади, обидві з яких є посадами суб’єкта декларування?

Відповідно до статті 46 Закону у декларації зазначаються, зокрема, відомості про місце роботи (проходження служби) суб’єкта декларування, займану ним посаду (пункт 1 частини першої статті 46 Закону), а також про посаду чи роботу, що виконується або виконувалася суб’єктом декларування за сумісництвом у звітному періоді (пункт 11 частини першої статті 46 Закону).

Проблемними у зв’язку з цим є ситуації, коли основне місце роботи суб’єкта декларування не пов’язане з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування або коли як основне місце роботи особи, так і робота (посада) за сумісництвом пов’язані з виконанням зазначених функцій.

Це стосується, наприклад, депутатів місцевих рад, які не працюють в раді на постійній основі, членів наглядових рад державних чи комунальних підприємств, для яких ця робота не є основною, тощо.

Зазначеним суб’єктам декларування слід керуватися таким.

1. У розділі декларації «Інформація про суб’єкта декларування» у полях, які стосуються місця роботи та займаної посади, слід зазначити посаду, у зв’язку з якою виник обов’язок подати декларацію (наприклад, посаду депутата місцевої ради чи члена наглядової ради). Те саме стосується кандидатів на такі посади суб’єктів декларування.

Якщо ж особа займає дві посади, обидві з яких є посадами суб’єкта декларування (наприклад, члена виконавчого комітету місцевої ради та депутата місцевої ради або члена наглядової ради державного підприємства та державного службовця) і при цьому одна з посад віднесена до посад службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище (відповідно до примітки до статті 50 Закону), то в розділі «Інформація про суб’єкта декларування» вказується саме посада службової особи, яка займає відповідальне та особливо відповідальне становище, оскільки її декларація підлягає обов’язковій повній перевірці. Якщо ж жодна з посад суб’єкта декларування не віднесена до посад службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, то вказується та посада, яка є основним місцем роботи суб’єкта декларування, в дужках вказується інша займана посада.

2. При заповненні розділу декларації «Інформація щодо роботи за сумісництвом» в полях, які стосуються посади чи роботи, що виконується або виконувалася за сумісництвом, у зазначених ситуаціях слід виходити з того, яка робота є основною для особи. Відповідно, в цьому розділі зазначається лише посада чи робота, яка виконувалася у звітному періоді за сумісництвом до основної. Для прикладу:

якщо суб’єкт декларування є депутатом місцевої ради, але основною роботою для нього є робота на посаді керівника приватного підприємства, то в розділі декларації «Інформація щодо роботи за сумісництвом» така особа зазначає роботу депутатом місцевої ради та будь-яку іншу роботу (посаду), додаткову до основної;

якщо суб’єкт декларування є членом наглядової ради державного підприємства, а також є державним службовцем, то в розділі декларації «Інформація щодо роботи за сумісництвом» така особа зазначає посаду члена наглядової ради державного підприємства та будь-яку іншу роботу (посаду), додаткову до основної роботи на державній службі.».

3. Перше речення абзацу другого запитання 27 виключити.