19.06.2017

«Чорнобильські» відпускні включаємо до розрахунку «середньої»

Коментар до листа Мінсоцполітики України від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08

Лист, що коментується, стосується «чорнобильських» відпускних та їх участі в розрахунку «середньої» для оплати щорічної та інших додаткових відпусток.

Як відомо, згідно з п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII особи, які належать до 1 і 2 категорій постраждалих у результаті Чорнобильської катастрофи, мають право використовувати чергову відпустку в підходящий для них час, а також отримувати додаткові відпустки із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих днів на рік.

Зауважимо, що зазначена відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (ср. ). Тобто на неї не поширюються норми цього Закону, передбачені для щорічних відпусток, у тому числі щодо її поділу, перенесення на інший період, виплати грошової компенсації при звільненні.

«Чорнобильська» відпустка визначається як пільга і компенсація за шкоду, нанесену в результаті Чорнобильської катастрофи. Оплата такої відпустки чорнобильцям проводиться центрами з нарахування та виплати соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад за місцем реєстрації громадян. Тобто ця відпустка оплачується працівнику за рахунок коштів державного бюджету.

Саме у зв’язку з тим, що витрати на «чорнобильську» відпустку компенсують роботодавцю з держбюджету, і виникло запитання: чи включається до розрахунку середньої зарплати для оплати днів щорічної відпустки сума оплати додаткової відпустки працівника-чорнобильця?

У листі, що коментується, Мінпраці відповідає: «чорнобильська» відпустка відноситься до виду інших додаткових відпусток, на час перебування у якій за працівником зберігається середній заробіток. А отже, така середня зарплата враховується при обчисленні відпускних для оплати часу щорічної відпустки.

Це випливає з п. 3 Порядку № 100, згідно з яким при визначенні середньої заробітної плати до розрахунку включаються виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Таким чином, доходимо висновку: для визначення розміру оплати за час щорічної відпустки:

— сума «чорнобильських» відпускних уключається до середньої заробітної плати;

— дні розрахункового періоду не зменшують на 14 днів «чорнобильської» відпустки.

Також доповнимо, що будь-який вид оплачуваної відпустки (наприклад, навчальна відпустка, попередня щорічна відпустка, творча відпустка тощо) уключається до розрахунку «середньої» для оплати щорічної відпустки.