19.06.2017

Середній «військовий» заробіток уключають до розрахунку відпускних

Коментар до листа Мінсоцполітики України від 22.06.2015 р. № 802/13/84-15

Лист, що коментується, стосується середнього заробітку мобілізованого працівника і його участі в розрахунку «відпускної» середньої зарплати. Причому висновки цього листа можна сміливо застосовувати як для мобілізованих працівників, так і для працівників, які проходили військову службу за контрактом і призвані на строкову військову службу. Адже всіх таких працівників стосуються гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП.

І який же вердикт працеоплатного відомства?

Середній заробіток за період військової служби працівника бере участь у розрахунку середньоденної зарплати при обчисленні відпускних.

Чим це обґрунтовано? Згідно з п. 3 Порядку № 100 до виплат, які беруть участь у розрахунку «відпускної» середньоденної зарплати, зокрема, належать і виплати, нараховані за час, протягом якого за працівником зберігали середній заробіток, у тому числі за час виконання державних і громадських обов’язків.

Військова служба — це не що інше, як виконання громадянських обов’язків (ст. 119 КЗпП). Тому середній «військовий» заробіток сміливо включайте до розрахунку відпускних.

При цьому не забувайте, що в разі коли з якихось причин середній заробіток за період військової служби був нарахований не «місяць у місяць», при розрахунку середньої зарплати для оплати днів відпустки його потрібно відносити до місяців, за які його нараховано.